Regija
SMOTRA FOLKLORA ZAVIČAJNOG DRUŠTVA RAMA PLETERNICA

8. Običaji starog zavičaja 2014.
Objavljeno 10. prosinca, 2014.
I ovaj put ugostili su nekoliko zavičajnih zajednica i folklornih društava

Osmi je put Zavičajno društvo KUD-a Rama iz Pleternice organiziralo svoju smotru folklora „Običaji starog zavičaja 2014.“ u sportskoj dvorani OŠ fra Kaje Adžića u Pleternici.

I ovaj put ugostili su nekoliko zavičajnih zajednica i folklornih društava na svojoj manifestaciji koju tradicionalno organiziraju u povodu Dana grada Pleternice. Uz obvezne Pleterničke mažoretkinje koje su otvorile ovu smotru, upravo domaćini, KUD Rama svojim nastupom uveli su nas u ovu folklornu smotru.

- Evo, i osmi put smo se uspjeli organizirati, iako su nam najveći problem financije. Gostuju nam uglavnom grupe nacionalnih manjina i zavičajne skupine. Mi ćemo prikazati običaje iz krajeva iz kojih su došli naši stari, odakle nam je podrijetlo, a da se ne zaboravi. Mi smo već na neki način pravi Slavonci, a želimo sačuvati korijene našim mladima, da vide odakle smo došli. Večeras ćemo prikazati jednu novu koreografiju sa ženskom i muškom gangom, ženskim i muškim bećarcem, te jedno novo kolo koje se davno igralo u Rami. Kolo ide uz pjesmu bez glazbe, imamo kolanje i nekoliko starih ramskih pjesama - kaže Jure Vidakušić, predsjednik Rame, koji se žali da će društvo teško opstati jer mladi odlaze, uglavnom u europske zemlje u potrazi za poslom te je prisutan ponovno jedan egzodus i smanjenje populacije doseljenika iz Rame, jer se sada raspršuju još dalje po cijeloj Europi. Sada u društvu ostaje tek dvadesetak starijih članova, nešto onih najmlađih koji idu u osnovnu školu. Imaju poziv i za pet gostovanja u sljedećoj godini, ali neće moći ići jer nemaju dovoljno financijskih sredstava, što posebno otežava rad društva.

Smotru je otvorila pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, koja ima posebnog senzibiliteta za ramsku zajednicu jer je i sama ramska snaha.

– Grad Pleternica je grad kulture i grad vodi računa o domaćim izričajima, o baštini, da se sačuva ono što smo od naših predaka preuzeli u nasljeđe, da to prenosimo dalje mladim generacijama. Pleternica je prije četrdesetak godina otvorila svoje srce i primila sve Hrvate iz Rame, a danas živimo u lijepom suživotu u našem malom gradu – istaknula je gradonačelnica Jozić.

Na smotri su sa svojim pjesmama, plesovima i običajima nastupili KUD Požeška dolina iz Požege, Mađarski KUD iz Darde, KUD Roma iz Darde, Češka beseda iz Prekopakre, Matica slovačka Kukučin-Kuntarić iz Jakšića, KUD Tomislav iz Tolise u BiH i KUD umirovljenika iz Nove Gradiške. (AGM Kruna)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike