Zdravlje
CIKLA, KUPUS, KRASTAVCI...

Uživajte u ukiseljenom povrću uz sačuvane vitamine usred zime
Objavljeno 8. prosinca, 2014.

Nakon jeseni koja obiluje najboljim plodovima koje nam priroda može ponuditi dolazi duga i hladna zima u kojoj priroda pomalo tone u san. Povrće koje se tijekom zimskih mjeseci može pronaći na tržištu često zbog transporta iz dalekih toplih krajeva izgubi na svojoj kvaliteti, a i znatno je skuplje izvan sezone. Upravo zato Ekozona, prva hrvatska certificirana ekološka robna marka, podsjeća na liniju ukiseljenog organskog povrća koje ne sadrži umjetne boje, kemijske aditive, pesticide ni konzervanse. S druge strane ukiseljeno povrće dobar je izvor kiseljenjem sačuvanih vitamina, minerala i vlakana, čija se nutritivna vrijednost kod određenih namirnica postupkom kiseljenja čak i povećava, kao što je primjerice kiseli kupus.

Nutricionistica Jasmina Vrbanec istaknula je sljedeće: “Zima je doba godine koje pred naš organizam stavlja brojne izazove, naročito u obliku sezone prehlada i gripe. Imunitetu na kušnji prijeko je potreban vitamin C, kojim ukiseljeno povrće obiluje, kao i važnim mineralima poput kalcija, željeza i magnezija. Ukiseljeno povrće organski je uzgojeno, ukiseljeno organskim octom koji jamči očuvanje punine okusa, kao i vrijednih vitamina, minerala i vlakana po najvišim ekološkim standardima te ono najvažnije, ne sadrži konzervanse koji osim što su štetni za zdravlje, smanjuju nutritivne vrijednosti ukiseljenog povrća”.

Ciklu kuhanu u ekološkom octu zbog hranjive vrijednosti i bogatstva minerala treba što više jesti, samu ili u kombinaciji s drugim povrćem. Kiseli kupus omiljena je salata dostupna potrošačima cijele godine. Nastaje kao rezultat prirodne fermentacije uslijed djelovanja bakterija sadržanih u kupusu te soli. Fermentacija proizvodi mliječnu kiselinu koja je glavni uzročnik karakterističnog mirisa i arome kiselog kupusa. Kiseli kupus cijenjen je kao salata upravo zbog svoje sočnosti te prijatnog osvježavajućeg okusa. Kiselo zelje tradicionalni je element zimske prehrane, a služi kao izvor enzima i vitamina jako važnih u obrani od gripe i prehlade. (J.Kn.)

Ukiseljeno povrće dobar je izvor kiseljenjem sačuvanih vitamina, minerala i vlakana

Najčitanije iz rubrike