Novosti
PODJELE NA “CRVENE” I “PLAVE” MNOGIMA SU JOŠ UVIJEK NAJVAŽNIJE

Hrvatska se urušava, a većina građana i sindikati samo šute
Objavljeno 2. prosinca, 2014.
“Sve dosadašnje vlade vodile su neuspješnu gospodarsku i ekonomsku politiku”

Nakon šest kriznih godina Hrvatska se i gospodarski i društveno urušava.

U društvu vlada apatija. Nezaposlenost raste, a oni koji još imaju posao i sreću da primaju plaću (ako rade u realnom sektoru, ona je i upola manja nego što je bila prije izbijanja krize) sa strahom čekaju što će se događati u zemlji koju investitori izbjegavaju, ne otvaraju se nova radna, a mladi odlaze. Zašto sindikati šute, pitali smo neke od sindikalnih predstavnika.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a, podsjeća da industrija kontinuirano nestaje i propada od 1990. godine, od početka pretvorbe i privatizacije.

Nema programa

- Sve dosadašnje vlade vodile su neuspješnu gospodarsku i ekonomsku politiku, koja je rezultirala svakodnevnim zatvaranjem i odlaskom u stečaj na stotine trgovačkih društava i gubitkom stotina tisuća radnih mjesta. Postojeća vlada, iako je u svom predizbornom programu obećavala upravo suprotno, pokazala je potpunu nesposobnost, što kazuje i kontinuirani pad BDP-a. SSSH niz godina u socijalnom dijalogu upozorava na navedeno stanje, predlaže rješenja, organizira sindikalne akcije i kampanje, no očito je da su hrvatskim građanima važnije političke podjele na “crvene” i “plave“ te da još uvijek nema te građanske svijesti da se na ulice treba izići zbog sve težeg standarda i nemogućnosti preživljavanja, a ne zbog ćirilice. I dok je stanje takvo, nesposobne političke elite mogu biti bezbrižne - kaže Novosel.

Predizborna je godina, dodaje te izražava bojazan da se postojeća vlada pomirila s mogućim izbornim porazom na parlamentarnim izborima, a od postojeće opozicije predvođene HDZ-om za sada se nisu čuli konkretni programi koji bi mogli pokrenuti hrvatsko gospodarstvo i otvarati nova radna mjesta.

Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV-a, kaže kako je socijalno stanje radnika sve teže.

Teška i 2015.

- Rezultat je to nerazumnog vođenja gospodarske politike svih dosadašnjih vlada te nepostupanje glede reformi državne uprave i javnih poduzeća. Društveno je urušavanje eskaliralo u posljednjih nekoliko godina, i to zato što je kriza uhvatila maha, izgubljene su sve moralne vrijednosti, postali smo sebični, nema solidarnosti, previše gledamo u tuđe dvorište. To mogu li sindikati ili netko drugi nešto poduzeti, u ovom je trenutku bez odgovora, i to zato što među radnicima ili narodu još nema kritične mase. Nema ni pravog vođe koji bi svojom osobnošću, povjerenjem i poštenjem preuzeo odgovornost. Ne da mi takvu osobu ili osobe u Hrvatskoj nemamo, nego u ovom trenutku takve osobe ne mogu doći do izražaja - kaže Orešković te dodaje kako za 2015. predviđa da će biti još jedna teška godina.

Dodaje da kao jedinu svijetlu točku i pozitivne pomake vidi i očekuje u investicijama iz sredstava Europske unije iz sredstava za ruralni razvoj i drugih, pri čemu ukupno možemo povući gotovo milijardu eura. “Zato svi, pogotovo gospodarstvenici i OPG-ovi, moraju biti spremni i imati projekte koje će kandidirati i ostvariti sredstva te proizvoditi i zaposliti radnike, poglavito mlade i sve druge nezaposlene”, zaključuje.

Zdenka RUPČIĆ

Zlatica Štulić

predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske

Radnici se boje

“Radnici u trgovini još se uvijek bore za svoje ustavno pravo da budu članovi sindikata bez straha i posljedica za svoje radno mjesto. Mnogi poslodavci članstvo svojih radnika vide kao prijetnju. Sindikatu je u takvim uvjetima posebno teško djelovati. Unatoč tom ogromnom strahu od gubitka egzistencije i nesigurnim uvjetima rada, mi kao sindikat i dalje se borimo za prava radnika i promičemo njihove interese. Borimo se za novi kolektivni ugovor s HUP-om. Kolektivni ugovori u poduzećima također su nam važni u planu za 2015. Radno vrijeme i rad na blagdane i nedjeljom, po nama, nisu adekvatno riješeni, što radnike u trgovini stavlja u neravnopravan položaj. Očekuje nas još jedna teška godina, ali za radnike u trgovini sve su godine teške zbog malih plaća, velikog broja prekovremenih sati, rada od 0 do 24, rada na određeno vrijeme, nemogućnosti usklađivanja privatnog života s poslovnim... Radnici se odluče na aktivnosti tek kada im je ozbiljno ugroženo radno mjesto, ako prijeti stečaj ili ako su osobno ugroženi otkazom ili neisplatom plaća, ili su već ostali bez posla”, kaže Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

KREŠIMIR SEVER

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata

Vlast se odnarodila

“Sindikati ne šute, progovaraju itekako. Međutim, sve to skupa nema velikog odjeka. Naša se vlast ponaša na način “psi laju, a karavane prolaze“. Ja bih postavio i pitanje: Zašto narod šuti, a sve se urušava? Očito da je to jer se vlast odnarodila i sve radi isključivo radi svojih interesa. Stoga su i građani postali rezignirani, ne vide perspektivu, prestali su vjerovati i u vlast i u sebe te se sve više osjećaju bespomoćno”, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Možda ste propustili...

PREGOVORI O SASTAVU I PROGRAMU NOVE VLADE

Dogovor uskoro, manjine će imati potpredsjednika Sabora

OBLJETNICA ROĐENJA PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA

Tuđmanovo djelo - jedinstveno