Regija
MALO IH JE, ALI IH IMA - OPSTAJU BEZ POMOĆI

35 godina rada Društva
kemičara i tehnologa
Objavljeno 23. studenog, 2014.

POŽEGA – Požeško Društvo inženjera i tehničara kemije i tehnologije u dvorani HGK obilježilo je 35 godina od osnivanja društva i neprekidnog rada. Društvo danas okuplja više od 50 članova, koji uglavnom rade u požeškoj prehrambenoj industriji i u školstvu, a nekada ih je bilo i više od stotinu.

Sve prisutne pozdravio je mr. sc. Stanko Zrinščak, predsjednik požeškog društva, a mr. sc. Marica Ploužek prezentirala je povijest društva i pregled 35-godišnjeg rada.

- Društvo je osnovano s kolegama iz Zvečeva i Plamena, a danas najveći broj članova dolazi iz prehrambene industrije, jer kemijske industrije nemamo, te iz prosvjete, srednje škole i veleučilište. Društvo organizira razna stručna predavanja o aktualnostima te stručne ekskurzije u kojima obilazimo nama srodnu industriju. Nekada smo odlazili i u inozemstvo na europske sajmove prehrambene industrije. Organizirali smo i prezentaciju radova naših članova ili članova naših društava iz Hrvatske te i tako uz druženja radili i edukaciju. Danas, u ovim teškim vremenima, nastojimo opstati, ali sve je teže jer privreda nema sredstava za pomoć društvu – istaknuo je Zrinščak.

Društvo je pripremalo predavanja o kravljem ludilu, pojavi Escherichije coli, aflatoksinima, a priprema se predavanje o GMO hrani.

– Nastojimo pronaći nekoga od naših kolega koji o toj temi zna više ili se usko bavi tom temom da ne ostanemo samo na osnovnim informacijama koje dobivamo od medija, nego da dobijemo i srž te teme - kaže Zrinščak.

Mr. sc. Marijan Katalenić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zagreb održao je vrlo zanimljivo predavanje za sve članove i uzvanike o temi “Sigurnost i kvaliteta hrane – zalog zdravlja”. (AGM Kruna)

Možda ste propustili...

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike