Zdravlje
BOLESTI PROTIV KOJIH SE CIJEPIMO U BILO SE KOJE VRIJEME MOGU POJAVITI U EUROPSKOJ REGIJI

Cijepljenje - najefikasnija preventivna metoda
Objavljeno 24. studenog, 2014.

Cijepljenje je najbrža, najefikasnija i najekonomičnija mjera prevencije obolijevanja i umiranja od teških zaraznih bolesti kao što su tuberkuloza, difterija, tetanus, hripavac, ospice, rubeola, zaušnjaci, bolesti prouzrolčene hemofilusom influence tipa B, hepatitis B, poliomijelitis (dječja paraliza) i druge.

Što ako velik broj roditelja odluči ne cijepiti svoje dijete? Poučeni iskustvom drugih zemalja, znamo da će u tom slučaju doći do povećanog broja oboljelih od te bolesti, i to u populaciji koja nije procijepljena. Prema trenutačno vrjedećim propisima u RH, cijepljenje je obavezno protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, ospica, rubeole, mumpsa i bolesti prouzročenih hemofilusom influence tip B. U Hrvatskoj su cijepljenjem eradicirane velike boginje i dječja paraliza, a eliminirana je difterija, neonatalni tetanus, milijarni oblici tuberkuloze u djece, ospice i rubela. Ostale bolesti protiv kojih se cijepi znatno su reducirane. Neki su roditelji spremni odbiti cijepljenje djece jer smatraju da time djetetu čine dobro. Oni se više brinu o eventualnim nuspojavama cijepljenja nego o riziku obolijevanja njihova djeteta ako se jednog dana izloži zarazi. Međutim, unatoč brojnim dezinformacijama koje se mogu pročitati u medijima ili na internetu, cjepni obuhvati djece u Hrvatskoj na vrlo su visokim razinama, što pokazuje da većina stanovništva ipak zna razlikovati stručne preporuke od nestručnih.

S obzirom na to da je kod nas u županiji počela procjepa protiv gripe, ovim putem pozivamo sve naše pacijente, osobito one koji pripadaju u rizične skupine, da se cijepe kod svojih obiteljskih liječnika ili kod nas u Zavodu za javno zdravstvo, gdje se možete javiti i imate li bilo kakvih pitanja vezanih uz cijepljenje. Pozivamo i roditelje koji su u dvojbi cijepiti svoje dijete ili ne, prema kalendaru obaveznih cijepljenja, da nam se jave, jer će tako dobiti siguran i točan odgovor. Tihana Šlezak, dr. med., Služba za epidemiologiju ZZJZ Osječko-baranjske županije

Prošireni program imunizacije

Kada je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) 1974. godine pokrenula „Prošireni program imunizacije“, u svijetu je manje od 5 % djece bilo cijepljeno protiv šest ciljnih bolesti (tuberkuloze, difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize i velikih boginja). Danas se u svijetu više od 80 % djece cijepi protiv tih bolesti prije navršenog prvog rođendana, izuzev protiv velikih boginja - kampanje cijepljenja iskorijenile su sve prirodne oblike velikih boginja i njihove uzročnike 1978. godine. Rezultati provođenja tog programa su izuzetni - procjenjuje se da se tako godišnje spasi život najmanje tri milijuna djece i da se spriječi invalidnost dodatnih 750.000 djece. Unatoč zalaganjima na povećanju procijepljenosti populacije još uvijek je oko 22 milijuna dojenčadi nepotpuno cijepljeno, a oko 1,5 milijuna djece mlađe od pet godina umire od bolesti koje se mogu spriječiti postojećim cjepivima. Stoga je cijepljenje i dalje izazov. Prosječna procijepljenost u svijetu je 80 %, no razlike između pojedinih zemalja vrlo su velike.

Cijepljenje protiv gripe

Specifičnost je gripe što svake godine u sezoni gripe cirkuliraju dva ili tri različita tipa virusa gripe. Virusi gripe svake se godine mijenjaju u manjoj ili većoj mjeri zbog mutacija, tj. promjena koje dožive tijekom cirkulacije svijetom. Osobe kojima je imunitet narušen kroničnom bolešću mogu i nakon preboljenja gripe ostati nezaštićene od jednakog virusa sljedeće godine jer nisu uspjele razviti otpornost na virus koji je uzrok bolesti. U Hrvatskoj i drugdje u svijetu određeni kronični bolesnici i osobe starije životne dobi imaju veći rizik od razvijanja komplikacija gripe ili osnovne bolesti od koje boluju. Smrtnost od gripe kod njih je veća nego u općoj populaciji. Cijepljenje protiv gripe stoga je preporučljivo i besplatno za određene skupine stanovništva, a to su ponajprije osobe koje boluju od kroničnih bolesti, bolesnike oštećenog imuniteta, pretile osobe, trudnice te osobe starije od 65 godina neovisno o tome imaju li kroničnu bolest. Važno je da se cijepe svake godine prije početka sezone gripe, koja se kod nas očekuje od prosinca do travnja. Svake godine osigurane su dovoljne količine cjepiva.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike