Mozaik
“ZELENA, ZDRAVA I ČISTA MOJA OPĆINA ERDUT”

Prave cipele od kukuruzovine
Objavljeno 19. studenog, 2014.

Koliko je nevjerojatno što sve ljudska ruka može napraviti od prirodnih materijala u domaćoj radinosti, moglo se vidjeti, ali i naučiti, na radionici koja je održana u Dalju.

Tamo su čak izrađivali kukuruzne cipelice, i to jednostavnim alatom i jeftinom sirovinom, šuškom, koje, hvala Bogu, u slavonskom podneblju ne nedostaje. U cijelu su akciju uključene predstavnice udruge “Šuška” iz Osijeka koje su pokazivale kako napraviti obuću, lutkice i cvijeće od kukuruzne šuške.

Radilo se u okviru projekta “Zelena, zdrava i čista moja općina Erdut”, gdje je održana dvodnevna radionica pod nazivom “Cipele od šuške”. Djeca, ali i odrasli koji su se okupili na toj zanimljivoj radionici, očito su se dobro proveselili izrađujući nesvakidašnje “slavonske Barbike”, ali i počastili kako bi predahnuli najprije od pripreme šuškavog pletiva, koje se polako pod prstima mališana pretvaralo u najdrže im likove iz bajki.

Radionica je bila prilika da se nauči kako korisno provesti vrijeme u stvaralaštvu. Neki su tako stekli novi hobi, neki već planiraju možda čak i ponuditi takvu obuću na prodaju koja vrlo sliči na nekad popularne i “cool” špagerice, koje su u svim mogućim bojama nosili naraštaji mladih početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Cilj projekta “Zelena, zdrava i čista moja općina Erdut”, jest poticati i educirati djecu i građane općine Erdut na popularan način o važnosti zaštite okoliša i održivom razvoju. Cilj je i podići svijest javnosti o važnosti održivog razvoja i aktivnog sudjelovanja građana u sustavu gospodarenja otpadom. Dio aktivnosti projekta su i tzv. zelene radionice, koje se provode u osnovnim školama i vrtićima, a za koje je Općina Erdut dobila suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Voditelji radionice bile su predstavnice Udruge “Šuška”, koje su djecu i njihove mame naučile kako napraviti, osim lutkica i cipela, i cvijetne aranžmane od istog materijala, osušene kukuruzovine, negdje poznatije kao - perušina.

Darko PEJIĆ
SUVENIRI “U ČAS POSLA”

“Malo kukuruzog lista, po slavonski šuške, uz malo dobre volje i - eto suvenira u čas posla”, kaže Mirjana Eržić, predsjednica Udruge. To je još jedan dokaz da ono što bacamo možemo iskoristiti na mnogo kreativniji način. Na radionici su se koristili proizvodi s ekološkim predznakom. Nositelj projekta je Općina Erdut, a projekt financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Možda ste propustili...

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

Najčitanije iz rubrike