Novosti
IZMJENE ZAKONA O LOKALNIM JEDINICAMA

Kompenzacija gubitka
županija, gradova i općina
Objavljeno 14. studenog, 2014.

Na sjednici Vlade predstavljene su i izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kojima se povećava udio gradova i općina u dohotku sa 56,5 posto na 60 posto, odnosno županija sa 16 na 16,5 posto. Također, povećava se fond izravnavanja. Prema riječima potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, riječ je o upotpunjavanju paketa koji se sastojao od poreznih izmjena u sustavu poreza na dohodak, čime su jedinice lokalne samouprave dijelom izgubile svoje prihode. Ustvrdio je kako je Vlada jasno odredila smjer – kompenzirati dio tih izgubljenih prihoda, istovremeno provesti ozbiljnu reformu u sustavu regionalnog razvoja i potpore najmanje razvijenim jedinicama lokalne samouprave.

- U tom trokutu zapravo idu i promjene u raspodjeli poreznih prihoda na način da se kompenzira dio izgubljenih prihoda, i to prije svega većim udjelom u porezu na dohodak jedinica lokalne samouprave za 3,5 postotnih poena, odnosno od oko 400 milijuna kuna, te povećanjem udjela županija za 0,5 posto, što županijama donosi dodatnih 60 do 70 milijuna kuna - rekao je Grčić.

Kao važnu kompenzacijsku mjeru izdvojio je i bolju raspodjelu poreza na promet nekretninama što se tiče jedinica lokalne samouprave, čiji udio raste sa 60 na 80 posto. Također, 1,5 posto svih prihoda od poreza na dohodak izdvajat će se u jedinstveni zajednički fond za sufinanciranje EU projekata jedinica lokalne i regionalne samouprave, kao i svih ustanova koje su osnovane u okviru njihovih jedinica, čime se formira fond na godišnjoj razini od oko 180 milijuna kuna. (D.Pav.)

Možda ste propustili...

PROJEKT HRVATSKE AKADEMSKE I ISTRAŽIVAČKE MREŽE

Pomoć djeci sa smetnjama u razvoju

TKO JE SVE IZABRAN U 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

Andro Krstulović Opara: Dokinuti teror tolerancije prema budalaštinama

Najčitanije iz rubrike