Novosti
ZAKON O REGIONALNOM RAZVOJU:

Državnu potporu gube Osijek, Vinkovci, Virovitica i Orahovica, a dobivat će je 43 slavonske općine i grada
Objavljeno 8. studenog, 2014.
Ukupni iznos koji će raspodijeliti nerazvijeni iznosi 1,1 milijardu kuna

Među 65 gradova i općina koji bi prema prijedlogu Zakona o regionalnom razvoju izgubili pravo na državnu novčanu potporu su i četiri iz Slavonije - Osijek, Vinkovci, Virovitica i Orahovica.

Prva tri su to pravo, istina, dosad ostvarivala tek djelomice, za manji dio tijekom rata okupiranih naselja u svom sastavu. Prema prijedlogu novog zakona, u sljedeće će tri godine postupno gubiti potporu zbog nerazvijenosti. S druge strane, među 100 gradova i općina koji će prvi put ostvariti to pravo čak su 43 slavonsko-baranjska grada i općine. Ukupni novčani iznos koji će se raspodijeliti na ovih 100 općina i oko 150 starih koje će nastaviti dobivati potpore iznosi 1,1 milijardu kuna.

Kako je u četvrtak, predstavljajući prijedlog koji drži pravednijim od postojećeg, rekao ministar potpredsjednik Vlade Branko Grčić, kriterij za dobivanje potpore je da je općina ili grad ispod 75 posto standarda prosjeka Europske unije. Među 100 gradova i općina koji bi pak ostvarili pravo na državnu potporu (a da ga dosad nisu imali) jesu i 43 iz Slavonije i Baranje. Među njima su, primjerice, gradovi Đakovo, Belišće i Slatina te općine poput Bizovca, Koške ili Štitara. Ukupno bi tako 264 jedinice lokalne samouprave dobivale potporu zbog nerazvijenosti.

Među sto lokalnih jedinica koje će početi dobivati pomoć, primjerice, nema ni jedne iz Primorsko-goranske županije, dok je na listi onih koji će izgubiti taj status njih čak 13. Na popisu onih koji dobivaju to pravo, najviše je općina i gradova iz sjevernog dijela Hrvatske.

Ivan Koprić, redoviti profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu i predstojnik Katedre za upravnu znanost, misli da je to korak naprijed u odnosu na postojeće stanje, tim više što je predviđen mehanizam od nekoliko godina prijelaznog razdoblja za one koji pravo na potpore gube.

- Mislim da je to dobro i korak naprijed, kao objektivizirani kriterij koji sada, dosta godina nakon rata, uspostavlja neke normalne odnose između različitih jedinica. Pa će, ovisno o tome tko je koliko razvijen, imati i određene privilegije i potpore od strane države. Mislim da je cijeli taj Zakon o regionalnom razvoju pozitivna zakonodavna novina i u odnosu na prethodni zakon koji isto nije bio loš. Ima i sada tu stvari koje bi se mogle bolje napraviti, a u realnim uvjetima to je korak naprijed. A uvodi i niz drugih promjena, od nekih razvojnih sporazuma do drugih elemenata - ističe Koprić.

- Mi smo u prijedlogu proračuna poslanom vijećnicima tu stavku već sveli na nulu, jer smo kod planiranja proračuna očekivali sličan potez. Išli smo s jednom opreznom varijantom, sukladno tim najavama i našem indeksu razvijenosti. A ako i bude nekog prihoda, s obzirom na to prijelazno razdoblje, lako ćemo to prihvatiti. Nikada nije postojao neki transparentni izračun toga pa je bilo i dosta teško planirati prihode od PPDS-a. A prethodnih smo godina prema toj osnovi prihodovali između pet i deset milijuna kuna. U ovim vremenima svaki je iznos dobrodošao, jer nam se uzima i dio poreza na dohodak pa nam ni ovo nije nevažno - komentirao nam je prijedlog David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije i nabavu grada Osijeka, koji, kako rekosmo, također ostaje bez toga novca.

Igor BOŠNJAK

KRITERIJ

ZA DOBIVANJE POTPORE JE INDEKS RAZVIJENOSTI MANJI OD 75 POSTO STANDARDA PROSJEKA EUROPSKE UNIJE

UDRUGA OPĆINA: OVO JE KATAKLIZMIČNA SITUACIJA

Predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić poručio je kako će, prihvati li Sabor Zakon o regionalnom razvoju u predloženom tekstu, bar 100 općina biti financijski bačeno na koljena. “Tražimo da se ne dogodi ta kataklizmična situacija”, rekao je Bukvić, najavivši da će udruga svim saborskim zastupnicima poslati primjedbe na prijedlog zakona te tražiti da se ne ukidaju naknade općinama nerazvijenih krajeva, iako im je postotak iznad 75 posto razvijenosti. Neki načelnici tvrde i da će to uzrokovati novo raseljavanje. Ministar uprave Arsen Bauk naglasio je kako je zadaća države osigurati ravnomjeran razvoj. Dodao je kako Vlada nije entuzijastična u vezi ukidanja općina, jer one nerazvijene i tako zapošljavaju malo ljudi. “Najlakše je udariti na najslabije i ukinuti ih, ali nisam za histeriju pa stajem uz načelnike i kažem da to nije najveći problem. Riječ je o relativno malim proračunima”, kaže Bauk, i dodaje da bi decentralizacija bila moguća da je više novca.

SREĆKO PAPAC

načelnik Općine Gradište

Odavno smo trebali biti u sustavu potpora

- Nikada se dosad nisu pravi kriteriji uvodili, ili su se možda znali, ali ih se nitko nije pridržavao. Mi smo u zadnjih 20 godina, ne znam koliko puta ni kojim sve vladama, slali upit zašto nismo među područjima posebne državne skrbi. I nikad ništa, nego je općina pokraj nas, s pet tisuća stanovnika i četiri puta većim proračunom, godinama bila u tom sustavu. U ovoj državi je sve nakaradno, kroz politiku i prijateljstva. Mi smo već davno trebali biti u sustavu potpora. Imamo proračun manji od dva milijuna kuna (1,3 milijuna u prosjeku) i jedino što je u tome bilo dobro jest to što se nisam mogao osvrtati na proračun, nego sam morao tražiti novac sa strane, iz EU fondova i drugdje. Sve sam to iskompenzirao, ali mi to nitko nikada neće platiti. A u sustavu potpora je, vidim, bio Dubrovnik. To sve govori - kaže Srećko Papac, HDZ-ov načelnik Općine Gradište, jedne od onih koje bi sada prvi put ostvarile pravo na potporu.

ZORAN VINKOVIĆ

gradonačelnik Đakova

Nema pomaka bez fiskalne decentralizacije

- Nema pomaka u Hrvatskoj bez prave fiskalne decentralizacije. Ovo je samo predizborni trik Kukuriku koalicije, ništa drugo. Gradu Đakovu ovom nekom miniporeznom reformom uzeti će pet milijuna kuna i onda na ne znam koji način misle to nadoknaditi. To je igra statistike, a Hrvatska može krenuti naprijed samo putem stvarne fiskalne decentralizacije - mišljenje je Zorana Vinkovića, HDSSB-ovog gradonačelnika Đakova, iako je taj grad sada među onim gradovima koji ostvaruju pravo na državnu potporu.

PRAVO NA POTPORU GUBE GRADOVI:

- Osijek (indeks razvijenosti 2013. 101,53 %)

- Vinkovci (indeks razvijenosti 2013. 89,21 %)

- Virovitica (indeks razvijenosti 2013. 86,75 %)

- Orahovica (indeks razvijenosti 2013. 86,22 %)

PRAVO NA POTPORU DOBIVAJU:

- Nova Gradiška (74,13 %)

- Petrijevci (73,46 %)

- Đakovo (72,76 %)

- Bizovac (72,08 %)

- Belišće (71,28 %)

- Vuka (70,71 %)

- Slatina (70,48 %)

- Andrijaševci (70,05 %)

- Jakšić (68,70 %)

- Bukovlje (68,57 %) i još 33 slavonske općine i grada