Novosti
VIŠE NOVCA SIROMAŠNIM KRAJEVIMA

Bogatiji gradovi i općine bez potpora, najvećim gradovima poseban status
Objavljeno 7. studenog, 2014.
100 općina koje su ispod 75 posto od prosjeka EU-a dobivat će državnu pomoć

Zakonom o regionalnom razvoju čiji je prijedlog predstavljen na jučerašnjoj sjednici, Vlada želi uvesti pravedniji sustav, odnosno efikasnije planiranje regionalnog razvoja.

Naime, gradovi i općine čiji standard odgovara prosjeku Europske unije izgubit će potpore, a 100 općina koje su ispod 75 posto od prosjeka EU-a dobivat će državnu pomoć.

- Potpore su dosad dobivala područja koja su po indeksu razvijenosti bitno iznad praga od 75 posto hrvatskog razvojnog prosjeka, dok jedan značajan broj jedinica lokalne samouprave nije dobivao nikakvu pomoć, a nalazi se ispod 75 posto - pojasnio je ministar Grčić.

No 65 razvijenijih jedinica lokalne samouprave neće preko noći izgubiti potpore. One će, ističe Grčić, idućih tri godine imati prijelazno razdoblje u kojemu će se gradirati potpore koje su imale do sada kako bi se izbjegao šok za njihove javne financije.

Zakon uvodi četiri urbane aglomeracije sa sjedištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a oni bi imali obvezu donošenja svojih strategija urbanog razvoja kao osnovice za planiranje projekata sufinanciranih kroz fondove Europske unije i druge izvore. Veća urbana područja činili bi gradovi koji prema posljednjem popisu stanovništva imaju više od 35 tisuća stanovnika, a manja urbana područja bili bi gradovi s manje od 35 tisuća stanovnika čija središnja naselja imaju više od 15 tisuća stanovnika i/ili su sjedišta županija.

- Za provedbu ovog zakona neće biti potrebno osigurati dodatna sredstva budući da će se sve nove mjere financirati preraspodjelom postojećih proračunskih prihoda ili kroz druge izvore kao što su prihodi od naknada za korištenje zaštićenih prirodnih područja - navodi Grčić.

Za premijera Zorana Milanovića u ovom je slučaju riječ o politici solidarnosti.

- Ono što smo imali ranije u jednom je trenutku isto bila politika solidarnosti, ali je institucija nadživjela samu sebe i postala kontraproduktivna. Imao sam otvorene oči i uši za argumente i prigovore mnogih, najmanje ovih najsiromašnijih koji nisu uživali nikakve potpore. Moramo se uklopiti u hrvatsku stvarnost i biti solidarni te pomoći onome tko nema, uvažavajući u isto vrijeme niz ovih kriterija i potkriterija o kojima i dalje vodimo računa, ali moramo imati jasne magistralne pravce - rekao je premijer.

Potpredsjednik Vlade Grčić predstavio je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o brdsko-planinskim područjima. Novi Zakon o regionalnom razvoju uključuje dvije poticajne mjere za razvoj slabije razvijenih područja koje su do sada bile regulirane Zakonom o područjima posebne državne skrbi i Zakonom o brdsko-planinskim područjima te ih je iz njih potrebno brisati. To su mjere kojima država ustupa prihode od poreza na dobit i svoje prihode od naknade za eksploataciju mineralnih sirovina za proizvodnju građevnog materijala, u korist slabije razvijenih lokalnih jedinica. Mjere se vezuju uz status potpomognutih područja, a na njih će i dalje ostvarivati pravo jedinice lokalne samouprave s brdsko-planinskih područja i područja posebne državne skrbi, koje imaju status potpomognutog područja odnosno one jedinice lokalne samouprave čiji je indeks razvijenosti manji od 75 posto hrvatskog razvojnog prosjeka.

Dijana PAVLOVIĆ
KOMPENZACIJA SREDSTAVA IZGUBLJENIH POREZNIM IZMJENAMA

Na konferenciji za novinare nakon sjednice potpredsjednik Vlade Branko Grčić rekao je da bi izmjenama Zakona o regionalnom razvoju trebalo kompenzirati dio sredstava koji je izgubljen poreznim izmjenama. “Imamo plan za kompenzaciju dijela izgubljenih sredstava, a detaljno ćemo ga iznijeti sljedeći tjedan”, rekao je Grčić. Natuknuo je samo da će tim lokalnim jedinicama ostajati porez na dobit te prihodi od koncesija za iskorištavanje mineralnih sirovina.

DRUKČIJI ODNOS POREZNE UPRAVE PREMA PODUZETNICIMA

U Sabor je upućen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poreznoj upravi. Ministar financija Boris Lalovac rekao je kako se tim izmjenama propisuju posebni uvjeti koje ravnatelj Porezne uprave mora ispunjavati kako bi bio imenovan na to dužnosničko radno mjesto. Kao “suštinsku promjenu” ministar je izdvojio potpuno drukčiji odnos porezne uprave prema poduzetnicima. “Uvodimo tzv. horizontalno praćenje poduzetnika, odnosno uspostavljamo jedan ugovorni partnerski odnos između porezne uprave i poduzetnika”, obrazložio je ministar Lalovac i pojasnio kako će porezna uprava pri poreznim knjiženjima “ići unaprijed, savjetodavno, prema poduzetniku provjeravajući je li sve ispravno napravljeno”. Na taj bi se način mogle izbjeći situacije da porezna uprava nakon nekoliko godina nalazi nenamjerne propuste i onda tereti poduzetnika s velikim iznosima.

Jedinstveno tijelo vještačenja

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić predstavila je uvođenje jedinstvenog tijela vještačenja. “Dosad se vještačenje za različita oštećenja obavljalo na raznim razinama, od centara za socijalnu skrb do drugih tijela te ste za određeno oštećenje u jednom gradu mogli dobiti jednu procjenu i naknadu, a u drugom gradu neku drugu”, kazala je ministrica dodavši kako će vještaci i vještačenje biti objedinjeni na jednome mjestu te će se vještačiti po istim parametrima. “Uvodimo i tzv. ostatak funkcionalne sposobnosti, koja se dosad nije procjenjivala, a izuzetno je važno za osobe s invaliditetom jer imaju ostatak sposobnosti koje mogu staviti u funkciju”, dodala je.

“I tako 25 godina”

Vlada je jučer dala suglasnost za kreditno zaduženje tvrtki Autocesta Rijeka–Zagreb (ARZ) od 177 milijuna eura te dala državno jamstvo za njega. ARZ kredit uzima kod Zagrebačke banke radi financiranja plana poslovanja za 2014. godinu odnosno za vraćanje drugih kredita. Premijer Milanović tu je odluku popratio riječima: “I tako 25 godina. O.K., tako samo da javnost zna. Ako se odlučimo tako sljedećih 25 godina, imat ćemo svako malo na vladama odluku o zaduživanju da bi se plaćale kamate na glavnicu”, aludirajući na mogućnost da se na referendumu odbije monetizacija autocesta.

URBANE AGLOMERACIJE

IMAT ĆE SJEDIŠTA U ZAGREBU, SPLITU, RIJECI I OSIJEKU

BRANKO GRČIĆ

potpredsjednik Vlade

65 razvijenijih jedinica neće preko noći izgubiti potpore nego će tri godine imati prijelazno razdoblje