Kultura
IZLOŽBA VINKOVAČKOG SLIKARA U SPOMEN-MUZEJU BISKUPA STROSSMAYERA

Križanović: Ovo što radi Bogović može se nazvati avangardom
Objavljeno 28. listopada, 2014.

ĐAKOVO - Izložbom studentskih radova u tehnici ulja na kartonu i grafikama, prvom samostalnom izložbom koja je prošlog vikenda otvorena u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera, predstavio se mladi slikar Ivan Bogović, iz Vinkovaca. Završio je školu za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti u Osijeku gdje je ove godine završio i dodiplomski studij na Umjetničkoj akademiji. Upisao je prvu godinu diplomskog studija smjer grafika na istoj Akademiji. Na otvaranju đakovačke izložbe o njegovom radu govorili su prof. Mirko Ćurić i vlč. Ivica Križanović, a otvorio ju je gradonačelnik Zoran Vinković.

- Ovo je izložba koja otvara i novu stranicu u radu Spomen-muzeja biskupa Strossmayera koji ima novo vodstvo, ravnatelja dr. Dragu Tukaru i stručnog voditelja izložbenog dijela vlč. Križanovića, koji je ujedno akademski slikar, umjetnik, i koji će biti zadužen za dio programskih djelatnosti Muzeja - kazao je prof. Ćurić, davši uvodnu riječ na otvaranju izložbe Ivana Bogovića. Vlč. Križanović kazao je kako je Bogovića upoznao na prvoj godini pri dolasku na Akademiju. “Pratim ga sve do sada. Sprijateljili smo se i vidio sam da ima izrazitu sklonost prema figuraciji, sam se dao u potragu za vlastitim stilom i izričajem. U ovom vremenu, kada se na likovnoj sceni forsira nefigurativna umjetnost, što smo mogli pogledati na prikazu prošlogodišnjeg bijenala u Veneciji, gdje su određeni paviljoni pojedinih država zapravo sadržavali istovjetne sadržaje koji se mogu iščitati u smislu modernosti koja poništava figurativno slikarstvo i afirmira neke nove smjerove koji su zapravo već stari. U tom smislu ono što radi naš umjetnik Bogović može se nazvati avangardom, jer već sto godina modernosti ima svoju tradiciju i nipošto ne može iznjedriti neku bitnu novost”, kazao je, između ostaloga, vlč. Križanović.

Ivan Bogović zahvalio je publici na dolasku na otvaranje izložbe. “Hvala svima što ste došli. Budući da je ovo moja prva samostalna izložba, nisam očekivao ovoliki broj ljudi, hvala vam, zaista, svima. Ovdje su izloženi crteži, slike i grafike, što bih volio ujediniti. Cijela koncepcija tih radova bavi se prostornošću, važan je prostor”, kazao je autor Bogović. Izložbu je otvorio gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, ocijenivši Bogovićeve radove zrelima. “Želim da ova tvoja izložba ne bude prva i jedina, nego da nam ponovno za dvije, tri godine nakon školovanja ponovno dođeš i predstaviš se novim radovima”, rekao je Vinković. M.Muškić

Ponuđene na prodaju

Stručni voditelj Muzeja, vlč. Ivica Križanović, kazao je kako se izložene slike mogu ne samo pogledati nego i kupiti. “Nalazimo se u godini pred 200. obljetnicom rođenja biskupa Strossmayera koji je bio veliki mecena, osobito mladim umjetnicima. Kupnjom slike pomoći ćete ovom mladom umjetniku kako bi imao za pribor i materijal za dalje djelovanje”, kazao je vlč. Križanović.

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike