Novosti
MINISTAR FINANCIJA O MATERIJALNIM RASHODIMA

Lalovac: S uštedama krećem od sebe i, vjerujte mi, bit ću žestok
Objavljeno 28. listopada, 2014.

Kako je jučer najavio ministar financija Boris Lalovac, o prijedlogu rebalansa ovogodišnjeg proračuna Vlada bi trebala raspravljati na svojoj sjednici u četvrtak, 30. studenoga. Također, do 15. studenoga pred Vladom bi trebao biti i prijedlog proračuna za 2015. godinu.

Ministar Lalovac je na skupu “Aktualna porezna politika i reforma”, rekao kako očekuje značajno smanjenje rashodovne strane proračuna. Od svih, a ponajviše od državnih tvrtki, tražit će značajno smanjivanje troškova.

- Detaljno ćemo analizirati svaki trošak na materijalnim rashodima i plaćama, tražit ćemo uštede na intelektualnim i računalnim uslugama, a od svih dobavljača koji rade s državom očekujemo niže cijene. Počeo sam sa svojim ministarstvom i taj model koji primijenimo na nama, a vjerujte da ću biti dosta žestok, primijenit ću i s drugim kolegama - kazao je Lalovac.

On je ponovno najavio mogućnost ukidanja stope poreza na dohodak od 40 posto te istaknuo pozitivne učinke mjere vezane uz reinvestiranu dobit koja će se nastaviti primjenjivati.

Kada je riječ o negativnim posljedicama smanjenja poreza na dohodak na lokalnu zajednicu, ministar je rekao da se proračuni gradova i općina moraju više okrenuti prihodima od imovinskih poreza i projektima koji se mogu financirati iz fondova Europske unije.

Na novinarski upit o mogućnosti uzimanja kredita s manjim kamatama kako bi se zamijenio kredit s visokim kamatama, jer su kamate sada na niskim razinama, Lalovac je odgovorio kako bi to bilo jako zanimljivo, ali nije nimalo jednostavno. O tome je razgovarao i s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem.

- Zašto bi vam oni koji drže taj dug dali po nižim kamatama ako ne pokazujete trendove smanjivanja javnog deficita - upitao je Lalovac.

Najavio je i mogućnost vraćanja poticaja za stambenu štednju ako ga stambene štedionice uvjere da će unaprijediti postojeći model poslovanja.

Potporu fiskalnoj politici ministra Lalovca jučer je dao Petar Lovrić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika istaknuvši i bolju komunikaciju između Ministarstva financija i poduzetnika.

- Nakon dugo vremena imamo ministra koji je počeo gledati poduzetnike kao ljude - rekao je Lovrić.(D.Pav.)

“ONO ŠTO NEMAMO NE MOŽEMO POTROŠITI”

“Rebalans proračuna tehničko je pitanje u ovom trenutku, a političko pitanje je proračun za sljedeću godinu. Morat ćemo opet štititi branitelje, umirovljenike, najugroženije socijalne kategorije, sve više i više osvješćivati da ono što nemamo ne možemo potrošiti, a da nismo svjesni da to moramo vratiti”, odgovorio je jučer predsjednik Vlade Zoran Milanović na pitanje novinara o rebalansu proračuna.

Možda ste propustili...