Novosti
MINISTAR POSLODAVCIMA PREDSTAVIO REFORME

Lalovac: Neće više biti rješenja s prekršajnim nalozima. Porezna će biti partner
Objavljeno 21. listopada, 2014.
Poreznici će poduzetnicima javno najavljivati provjeru

Povjerenje, razumijevanje i transparentnost odlike su novog partnerskog odnosa poduzetnika i Porezne uprave koji je jučer najavio Boris Lalovac, ministar financija. Lalovac je bio gost na radnom ručku koji je organizirala Udruga malih i srednjih poduzetnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Ministar za početak iduće godine najavljuje kako poreznici više neće ići u ad hoc provjere.

- Neće više biti rješenja s prekršajnim nalozima. Porezna će biti partner u tumačenju na način da će svakodnevno biti u komunikaciji s poduzetnicima - istaknuo je Lalovac.

Rekao je kako će se nadzori javno najavljivati. Unaprijed će se davati inormacija u koji segment proizvodnje će se ići u nadzor i koliko će taj nadzor trajati.

- Radit ćemo specijalizirane nadzore, jasno ćemo reći koji je rok trajanja tog nadzora, a nakon provedenog nadzora javno ćemo objaviti podatke - rekao je ministar. U svemu ovome Lalovac priželjkuje i sudjelovanje HUP-a i obrtničke komore jer se nada da će se kroz ovako uspostavljeno povjerenje doći do otkrivanja onih koji rade u domeni sive ekonomije.

- Želim da se vi poduzetnici još više posvetite proizvodnji, a ne da budete činovnici - rekao je Lalovac.

Naposljetku, najavio je i novosti u plaćanju PDV-a po naplaćenoj fakturi. Objasnio ga je na primjeru graditeljstva i uloge "velikih i malih". Naime, ako mali poduzetnik ne može naplatiti račun koji mu je dužan veliki poduzetnik, pa tako malog tišti dug prema državi, tada će se dug velikog iskoristiti kao ovršna isprava u kojoj će taj veliki biti jamac.

Lalovac je još jednom istaknuo kako se zauzima za oštrije strukturne reforme jer to je jedini način za brži izlazak iz krize.D.Kuštro

RACIONALIZIRAJTE SE!

Uvođenje manje stope oporezivanja plaća i najave kako će se to izravno odraziti na proračune lokalnih zajednica, pa sukladno tome one prijete kako će povećati komunalnu naknadu, za ministra Lalovca je neprihvatljivo. "To im neću dozvoliti, i odgovaram im - neka se i oni racionaliziraju!" poručio je Lalovac.

Guranje glave u pijesak

Jučerašnji radni ručak bio je svojevrsna javna promocije Gordane Deranje u ulozi predsjednice HUP-a. I ona se zauzima za provođenje jasnih reformi. "Dok se privatni sektor zbog krize mijenjao, javni sektor je gurao glavu u pijesak i ponašao se kao da se ništa ne događa. Vi se zauzimate za reforme, ali kako na to gledaju drugi ministri, pred vama nije lagan posao”, poručila je Deranja ministru.

Možda ste propustili...