Zdravlje
“UPRAVLJANJE STRESOM ZA ZDRAVA MJESTA RADA”

Dvogodišnja europska kampanja za smanjenje i otklanjanje stresa
Objavljeno 27. listopada, 2014.
Znatne promjene na tržištu rada dovode do pojave stresa na radu

U travnju ove godine Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) pokrenula je dvogodišnju europsku kampanju „Upravljanje stresom za zdrava mjesta rada“, u što se uključuje i Republika Hrvatska kao članica EU-a.

Značajne promjene na tržištu rada, kao što su uvođenje novih tehnologija, opće gospodarsko stanje, globalizacija i druge, dovode do pojave psihosocijalnih rizika i stresa na radu. Ti su rizici povezani s načinom na koji je rad osmišljen, organiziran i načinom kojim se njime upravlja, kao i s gospodarskim i socijalnim kontekstom rada, imaju za posljedicu povišenu razinu stresa i mogu dovesti do ozbiljnog pogoršanja mentalnog i fizičkog zdravlja. Iako rezultati istraživanja ESENER-a (European Survey of Enterprises on New and Emerging Risks - Europsko istraživanje poduzeća o novim rizicima i rizicima u nastajanju) o stanju zaštite na radu prikazuju Republiku Hrvatsku kao dobar prosjek EU-a, puno je prostora za poboljšanje zaštite na radu i kreiranje zdravijih i boljih mjesta rada, pogotovo vezano uz psihosocijalne rizike i stres.

Navedeno je istraživanje otkrilo kako 51 % radnika smatra da je stres povezan s radom uobičajen na njihovu radnom mjestu, a četiri od deset radnika misle kako se u njihovim tvrtkama stresom ne upravlja dobro. Ipak, poslodavci i radnici zajedno mogu uspješno upravljati stredom i sprječavati nastanak stresa povezanog s radom i psihosocijalnih rizika. Cilj kampanje za zdrava mjesta rada u prvom je redu prevencija i prepoznavanje stresa.

Kampanja za zdrava mjesta rada pokazuje da se psihosocijalnim rizicima može upravljati na isti sustavni način kao i bilo kojim drugim radnim sigurnosnim i zdravstvenim rizikom. Cilj kampanje je promovirati primjenu jednostavnih alata koji poslodavcima mogu pomoći u djelotvornom upravljanju tim rizicima te naglasiti pozitivne učinke takvog djelovanja.

Kampanja „Upravljanje stresom za zdrava mjesta rada” traje dvije godine (2014. – 2015.) i uključuje stotine organizacija iz cijele Europe te obuhvaća niz aktivnosti poput obuka, kongresa i radionica, natjecanja u izradi plakata, filmova i fotografija, kvizova, shema prijedloga, promidžbenih kampanja i tiskovnih konferencija. Ključna je aktivnost u kalendaru kampanje Europska nagrada za dobru praksu, koja je pokrenuta 15. travnja 2014., pobjednici će biti proglašeni na svečanosti dodjele nagrada u proljeće 2015. godine. Potiču se prijave iz svih europskih organizacija koje uspješno primjenjuju mjere za smanjenje i otklanjanje stresa.

O samoj kampanji možete pročitati u Vodiču kampanje te posjetite web-stranicu kampanje za zdrava mjesta rada. U povodu Europskog tjedna zaštite na radu, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava pod pokroviteljstvom Europske agencije za zaštitu na radu, organizira stručni skup u Zagrebu „Zaštita na radu i upravljanje stresom“, na kojemu će se predstaviti tijek kampanje, načini prepoznavanja stresa i najnovija saznanja o psihosocijalnim rizicima i stresu u Europi.(J.Kn.)

51%

radnika smatra kako je stres povezan s radom uobičajen na njihovu radnom mjestu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike