Osijek
OPĆINA ČEPIN KRENULA U OPSEŽNU AKCIJU PROTIV NAPASNIKA

Uništeni domaći, ali i
uvezeni tigrasti komarci
Objavljeno 23. listopada, 2014.

Nakon što su stručnjaci ustvrdili kako je u Čepinu zabilježena pojava azijskog tigrastog komarca (Aedes albopictusa), provedeno je, doznajemo u Općini Čepin, adulticidno suzbijanje komaraca. Ovo je tretiranje Općina Čepin, kaže načelnik Dražen Tonkovac, odlučila provesti da bi se spriječila najezda ovih napasnika te polaganja jajašaca i njihova ponovna pojava u proljeće.

Najčešći način prijenosa tigrastog komarca u nova područja je u automobilskim gumama u koje komarac polaže jajašca. U Općini međutim navode kako stručnjaci vjeruju da su ove napasnike građani donijeli nehotično pri povratku s ljetovanja s Jadrana. Tigrasti komarac je izvorno tropska i subtropska vrsta jugoistočne Azije, a širi se svijetom od kraja 1970-ih. Naziv tigrasti komarac dobio je po bijelim prugicama koje ima po tijelu i nogama. Zbog klimatskih promjena i velike prometne povezanosti suvremenog svijeta, danas je rasprostranjen na svim kontinentima. U Europi je zabilježen prvi put 1979. godine u Albaniji, a u Hrvatskoj 2004. godine.

Općina Čepin planira izraditi program mjerenja, sanacije i tretiranja komaraca tijekom sljedećih pet godina radi praćenja i optimalnog reguliranja broja komaraca. Općinska uprava je, u suradnji s nadležnim službama i stručnjacima, izdala i naputak što mještani trebaju napraviti da smanje broj komaraca u svojoj blizini, a budući da cijela okolica i Osijek obiluju komarcima, nije naodmet podsjetiti na jednostavne postupke koji smanjuju mogućnost razvoja komaraca u vlastitim domovima i dvorištima. Tako treba redovito pregledavati posude za prikupljanje kišnice i zalijevanje, s obzirom na prisutnost ličinki, te prema potrebi staviti mrežu preko otvora. Budući da su Čepin i osječka prigradska naselja ruralne sredine, savjetuje se i redovito mijenjanje vode u posudama za domaće životinje i drugim posudama na otvorenom, spriječiti nakupljanje vode u kantama, limenkama, bačvama.... Dobro je i redovito čistiti krovne oluke, provjeravati zadržava li se kišnica na ravnim krovovima...D.Pejić

SAVJETI ZA SPRJEČAVANJE RAZVOJA KOMARACA U KUĆAMA

Stručnjaci savjetuju da u borbi protiv komaraca treba i čistiti kanale oko kuće od korova i otpada, održavati septičke jame, vaze na grobljima redovito čistiti i izmjenjivati vodu (osobito od travnja do studenoga, kada se preporuča vaze napuniti vlažnim pijeskom), manja vodena staništa (fontane, ukrasna jezerca i bazene) redovito čistiti i uklanjati vegetaciju te ona koja nisu u uporabi isprazniti, uskladištene čamce držati preokrenutima ili prekrivenima, spriječiti nakupljanje stajaće vode unutar podruma, drvarnica, kotlovnica, održavati zelene površine vrtova i dvorišta kako bi spriječili zadržavanje komaraca među zelenilom.

Možda ste propustili...

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike