Regija
SVEČANOST U VUKOVARSKOJ BOLNICI

23. obljetnica konvoja
Objavljeno 20. listopada, 2014.

VUKOVAR – U vukovarskoj bolnici proteklog je vikenda, okupljanjem preživjelih ranjenika i liječnika, obilježena 23. obljetnica humanitarnog konvoja kojim je 19. listopada 1991. godine u organizaciji „Liječnika bez granica“ i Ministarstva zdravstva RH iz bolnice izvučeno 104 ranjenika.

– Bio je to prvi i posljednji konvoj koji je u suradnji s međunarodnom zajednicom spasio iz bolnice 104 ranjenika – prisjetila se ratna ravnateljica bolnice dr. Vesna Bosanac, koja je u izjavi medijima podsjetila kako je, prema sporazumu, konvoj trebao dolaziti dva do tri puta tjedno i izvlačiti ranjenike iz bolnice koja je prepuna ranjenika radila u teškim uvjetima. Prisjetio se tih dana i predsjednik Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. Andrija Hebrang, koji je vodio akciju organiziranja humanitarnog konvoja, rekavši kako je konvoj bio skrenut s ugovorene rute i tek nakon 15-ak sati puta ranjenici su prispjeli u Stare Mikanovce, gdje su zbrinuti u zgradi izdvojene vinkovačke bolnice. Nakon toga general JNA Andrija Rašeta zabranio je ponovno organiziranje konvoja za izvlačenje ranjenika. –Tužan sam što svijet u to vrijeme nije imao snage, hrabrosti i razuma da nam pomogne spasiti i one koji su, na žalost, završili na Ovčari – dodao je Hebrang.

U to vrijeme, kao liječnik dragovoljac, u bolnici u Starim Mikanovcima bio je i aktualni ministar zdravlja Siniša Varga. – Ranjenici, iako u teškom stanju, bili su primarno vrlo dobro zbrinuti i nitko nije bio vitalno ugrožen, na čemu treba odati priznanje liječnicima i medicinskom osoblju vukovarske bolnice – rekao je Varga. Jedan od njih bio je i Stjepan Sučić koji je, prisjećajući se, spomenuo da je konvojem izvučeno 107 ranjenika „jer su trojica bila prikrivena“ i istaknuo da su sudionici konvoja pokrenuli inicijativu kako bi se Hebrangu, zbog angažmana vezanog uz organizaciju konvoja, dodijelilo najviše odličje u RH.S.Butigan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike