Osijek
NEISPRIČANA PRIČA U PRIPREMI KNJIGA O DOMOVINSKOM RATU U OSIJEKU

Vrbanac: U knjizi se neće revidirati povijest, nego demistificirati neke istine
Objavljeno 20. listopada, 2014.
Mnogi gradovi imaju spomen-sobe iz rata, a Osijek “ima rupu u tom segmentu”

Tek je ovoga rujna u Osijeku prvi put obilježen Dan oslobođenja svih vojnih objekta u gradu u kojima je do sredine rujna 1991. bila JNA. Zašto je moralo proći toliko godina da bi se obilježilo takvo što, posebice u Osijeku, koji je najveći grad u Hrvatskoj koji je svakodnevno prolazio kalvariju ratnog razaranja?

Vinko Vrbanac, umirovljeni general, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Grada Osijeka, koji je organizator ovoga obilježavanja, reći će kako nije na njemu da sudi zašto se u Nepokorenom gradu malo mari za očuvanje uspomene na te dane rata. Jer tada, od 10. do 18. rujna zauzimaju se redom brojni vojni objekti u Osijeku.

- Osijek se kasnije obranio od neprijateljske agresije, ali ono što se ratovalo u gradu, to je bio rat za vojarne - reći će Vrbanac.

A upravo su to dani o kojima postoji malo sačuvane službene dokumentacija, pa su tako i izložbu koja ja pratila ovo obilježavanje velikim dijelom činili - isječci novinskih testova i fotografija. Tu, reći će Vrbanac, umirovljeni general, postoji prostora za poboljšanje.

- Na našu inicijativu u pripremi je knjiga o Domovinskom ratu u Osijeku u kojoj ćemo nastojati povezati sjećanja sudionika tih vremena - najavljuje naš sugovornik. Nastojat će se prikupiti što više dokumentacije o tim danima. Ovaj pisani materijal neće imati za cilj reviziju povijesti, ali kaže Vrbanac, demistificirat će se neke istine.

Naime, Vrbanac i mnogi drugi su svjesni kako u privatnim arhivama postoji mnoštvo neobjavljenih fotografija iz tog doba, i ideja je što više toga materijala pridobiti za ovakvu knjigu koja Osijeku, iskreno rečeno, nedostaje. Vrbanac će sa sjetom navesti brojne primjeru drugih gradova koji imaju spomen-sobe iz ratnih vremena, i nije teško zaključiti kako Osijek “ima rupu u tom segmentu”.

Dario KUŠTRO
(SAMO) JOŠ JEDNA SPOMEN-PLOČA

Spomen-ploča u znak sjećanja i zahvalnosti osječkim braniteljima iz Domovinskog rata postavljena je na prostoru nekadašnje vojarne JNA, danas dijela sveučilišnog kampusa, na zgradi na uglu Hadrijanove i Svačićeve ulice. U sklopu ovog obilježavanja na Poljoprivrednom fakultetu je organizirana prigodna izložba fotografija snimljenih u Osijeku u rujnu 1991.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

Najčitanije iz rubrike