Zdravlje
PET RAZLOGA ZAŠTO JE DOBAR ZA ZDRAVLJE

Krumpir je prava riznica vitamina C, kalija, vlakana
Objavljeno 20. listopada, 2014.

Iako se često svrstava u nezdrave namirnice, krumpir je zapravo vrlo hranljiv i koristan za zdravlje.

Najveći je problem što se krumpir često priprema na nezdrav način - prži u ulju.

Evo pet razloga zašto je krumpir dobar za organizam:

1. Sadrži veliku količinu kalija

Jedan veliki krumpir pečen u ljusci sadrži nevjerojatnih 1600 miligrama kalija, gotovo polovinu preporučene dnevne količine i gotovo četiri puta više nego banana. Ne samo da je važan za održavanje razine elektrolita, kalij će također pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

2. Bogat je vlaknima

Jedan veći krumpir sadrži sedam grama vlakana, oko četvrtinu preporučene dnevne doze - ali bez kore, koja razinu vlakana snižava na samo jedan gram. Prehrana bogata vlaknima ne samo da će vam pomoći da ostanete duže siti i time dovesti do manjeg unosa grickalica u toku dana nego će smanjiti rizik od srčanog udara, dovesti do niže razine kolesterola i djelovati preventivno na pojavu dijabetesa.

3. Sadrži mnogo vitamina C

Također, u kori krumpira nalazi se veća količina vitamina C - gotovo 29 miligrama.

4. Dobar je izvor mangana

Mangan ima važnu ulogu u obradi proteina, ugljikohidrata i kolesterola. Jedan veliki krumpir s ljuskom sadrži 33 posto preporučene dnevne količine mangana.

5. Obogaćen je vitaminom B6

Vitamin B6 dobar je u prevenciji kardiovaskularnih problema, utječe pozitivno na probavni trakt, jača imunitet, mišiće i živčani sustav. Čak 46 posto preporučene dnevne doze vitamina B6 sadrži krumpir (s korom).(J.Kn.)

Najčitanije iz rubrike