Osijek
GRAD OSIJEK IPAK PRIJATELJ ŽIVOTINJA

Psima ulaz u kafić dopušta vlasnik kafića - Grad ne propisuje zabrane ni kazne
Objavljeno 16. listopada, 2014.
Vlasnicima kafića nije svejedno hoće li platiti kaznu ili ne, a dolaskom zime zatvaraju se terase

Dok se prije mnogo godina nije mogao zamisliti ulazak kućnih ljubimaca u ugostiteljski ili nekakav drugi objekt, danas je situacija povoljnija i za ljubimce i za njihove vlasnike.

Ipak, prema izjavama vlasnika kafića koji nemaju ništa protiv kućnih ljubimaca u svom lokalu, izravne zabrane za ulazak nema, no sve su šire glasine o mogućnosti kažnjavanja ugostitelja upravo zbog dopuštanja ulaska pasa. Vlasnicima nije svejedno hoće li platiti kaznu zbog ulaska pasa ili ne, to više što će se dolaskom zime zatvoriti terase.

- Osobno nisam nikada imao problema zbog bilo kakve službe. Činjenica je da se pravna tumačenja ostavljaju pojedincima, no u načelu nema nikakve zabrane. Kod mene svakodnevno u kafić dolaze ljudi s kućnim ljubimcima. Bez obzira na pasminu, dobiju posudicu s vodom i mirni su - kaže Robert Opačak, vlasnik kafića Uzdravlje, dodajući da su kućni ljubimci, odnosno psi oni koji obogaćuju, a nipošto ne remete prostor u koji ulaze.

Sličnog su mišljenja i u Avenue Mallu, gdje je dopušten ulazak pasa u “sredinu” trgovačkog centra, a problema, doznajemo, nemaju ni drugi vlasnici kafića u Osijeku. Ipak, rade to s oprezom jer ako je vjerovati komentaru buduće vlasnice jednog osječkog kafića, neke se službe potpuno protive ulasku psa u ugostiteljske objekte.

- Bila sam u Sanitarnoj inspekciji i objasnili su mi da životinje ne smiju u zatvoreni ugostiteljski objekt, nego samo na terasu. Raspitala sam se u kafićima i čula isto. Što ću učiniti kada otvorim kafić, ne znam - kaže Osječanka koja uskoro planira otvoriti pet-friendly kafić.

Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama (Službeni glasnik Grada Osijeka 12713) regulirana su pitanja o načinu držanja kućnih ljubimaca i način kretanja ljubimaca na javnim otvorenim i zatvorenim prostorima.

- Ako vlasnik kafića nema ništa protiv ulaska pasa u kafić, nema razloga da ne uđu. Zabranjen je ulazak u domove zdravlja, vjerske objekte i slične prostore, ali ne i kafiće - rekao je Siniša Gregoran, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu Grada Osijeka.

Marija MIHELIĆ
Austrijska iskustva

Dodajmo tomu kako su propisi u susjednoj nam Austriji potpuno otvoreni o pitanju ljubimaca. Ondje, kako doznajemo, psi slobodno ulaze i u trgovačke centre i gotovo sve prodavaonice, ali i na druga javna mjesta.

Sanitarna inspekcija:
Nema kazni!

Kako doznajemo u osječkom Područnom uredu Sanitarne inspekcije, njihovi inspektori neće kazniti vlasnike kafića koji dopuste ulazak psima.

- To je prepušteno vlasniku, nema nikakvog posebnog tumačenja ni zabrane - potvrdio nam je Željko Kuric. Ni u opisu nadzora inspekcije izrijekom ne stoji zabrana.

Laburisti traže izmjenu pravilnika

Potaknuti velikim brojem upita zbog neodređenog pravilnika, Hrvatski laburisti predlažu da se Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca promijeni u korist vlasnika ugostiteljskih objekata, i da se u člancima Službenoga glasnika Grada Osijeka navedu i uvjeti u kojima će u nekom lokalu biti dopušteno dovođenje kućnih ljubimaca.

- Ovim bi se izmjenama i dopunama jasno i konkretno odredila pravila i izbjegla mogućnost izricanja kazni i ugrožavanja njihova poslovanja - stoji u inicijativi.

kućni ljubimci

obogaćuju, a nipošto ne remete prostor u koji ulaze

Možda ste propustili...

TRGOVAČKA I KOMERCIJALNA ŠKOLA, 1973./74.

Obilježavanje 50. godišnjice mature

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike