Novosti
BORIS LALOVAC:

Ako ne krenemo u reforme, patit ćemo se još pet godina
Objavljeno 13. listopada, 2014.

Vezani članci

UŠTEDITI 1,5 MILIJARDI KUNA

Boris Lalovac: Trošimo poput pijanih milijardera

Ministar financija Boris Lalovac boravio je od 6. do 12. listopada u SAD-u na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a, a za idući mjesec najavio je dolazak predstavnika američke porezne uprave (IRS) u Zagreb, s ciljem tehničke pomoći oko uspostave novog sustava protiv poreznih utaja i prijevara.

Hrvatska delegacija, koju vodi potpredsjednik Vlade Branko Grčić, a čine predstavnici Ministarstva financija, HNB-a, HBOR-a i Državnog odvjetništva, u Washingtonu je razgovarala s predstavnicima investicijskog sektora te američkog ministarstva financija i porezne uprave. Ministar Lalovac je za HTV potvrdio dogovor o budućoj tehničkoj suradnji američkih i hrvatskih poreznika te državnog odvjetništva u borbi protiv velikih poreznih utaja. Konkretne akcije trebale bi uslijediti u 2015. godini, kada će specijalizirani porezni ured profunkcionirati u pojedinim EU članicama.

- Porezne prijevare veliki su problem u SAD-u i Europi. Iznos tih utaja u prosjeku u EU doseže dva posto BDP-a, no u nekim zemljama i pet ili šest posto, što znači da je riječ o vrlo velikom novcu. Stoga se zemlje moraju zajedno nositi s time - rekao je Lalovac.

Dodao je da su sa Svjetskom bankom dogovoreni projekti iz područja zdravstva i socijale, vrijedni 150 milijuna eura. Najavio je i skori posjet delegacije MMF-a Hrvatskoj radi tehničke pomoći pojedinim ministarstvima oko dubinske analize, odnosno izračuna rashoda. Lalovac je ponovio da se u rebalansu državnog proračuna neće dirati mirovine, niti će se linerano rezati plaće te da će svaki ministar u svom resoru vidjeti koliko može učiniti.

Boris Lalovac poslao je i poruku ministrima u Vladi kako naša zemlja bez ozbiljnih reformi neće izići iz recesije.

- Patimo se već pet godina s recesijom i s troškovima na rashodovnoj strani i ako ne krenemo u ozbiljne reforme, patit ćemo se još idućih pet godina - rekao je Lalovac.

- MMF-u i Europskoj komisiji rekli smo da u mirovine nećemo dirati, jer su u Hrvatskoj mirovine preniske. Neće biti linearnog rezanja plaća. Svaki će ministar u svojem resoru vidjeti koliko može napraviti - rekao je Lalovac.(MS/D.Pav.)

BRANKO GRČIĆ

potpredsjednik Vlade

Nećemo odustati od glavnih reformi

Branko Grčić poručio je kako Vlada, unatoč pritiscima iz oporbe, neće odustati od glavnih reformi, a to znači no od monetizacije autocesta. “Upravo je to bio prijedlog HDZ-a dok je bio na vlasti, a danas mu se protivi usprkos tome što je svjestan da to moramo učiniti”, rekao je Grčić.

SAD će pomoći Hrvatskoj u suzbijanju poreznih utaja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike