Novosti
UŠTEDITI 1,5 MILIJARDI KUNA

Boris Lalovac: Trošimo poput pijanih milijardera
Objavljeno 5. listopada, 2014.

Vezani članci

PRIHODI U DRŽAVNOM PRORAČUNU MANJI DO DVIJE MILIJARDE KUNA

Grčić: Pokrit ćemo plaće, mirovine i socijalna davanja

Ministar financija Boris Lalovac proveo je radni vikend pripremajući rebalans ovogodišnjeg proračuna. Plan je rebalansom uštedjeti najmanje 1,5 milijardi kuna, između ostaloga i na materijalnim troškovima i prekovremenim satima. U razgovoru za HRT, ministar Lalovac usporedio je materijalne rashode s 2007. godinom.

- Samo vađenjem određenih stavki materijalnih rashoda vidi se da danas trošimo 1,2 milijarde kuna više. Poput pijanih milijardera, rasipnost na svakom koraku. Za energiju državni aparat danas troši gotovo 140 milijuna kuna više. Za računalne usluge gotovo 150 milijuna više, a za zakup različitih prostora troškovi su veći za gotovo 300 milijuna kuna. To znači da se može uštedjeti - smatra Lalovac.

Više od toga trebat će uštedjeti u proračunu za sljedeću godinu, između 2,5 i tri milijarde kuna. Kaže kako su na stolu sve stavke pa i plaće u državnom i javnom sektoru.

- Sve je otvoreno, pogotovo jer se još uvijek financiramo na teret duga stranih ili domaćih investitora. Kad se budemo mogli pokrivati svojim prihodima, onda će i te pozicije biti mirne. Međutim, kakvo je sad stanje u proračunu, dugo vremena to neće biti mirne pozicije. Linearnog smanjivanja neće biti, vjerojatno određeni viškovi. Ministarstva znanosti, zdravlja, policije i vojske čine 75 posto i više zaposlenih i od njih ćemo očekivati određena rješenja - izjavio je Lalovac za HTV.

U razgovoru za Novu TV, ministar je pak rekao kako HZZO neće iduće godine izići iz državne riznice, kako je najavljeno, a što je i prije mandata zagovarao ministar zdravlja Siniša Varga. Na tvrdnju novinara kako u Ministarstvu zdravlja kažu kako do sada nije bilo riječi o uštedama, kako kod njih, tako i u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, ministar je rekao: “Gledajte, dok ja mjesečno plaćam milijardu kuna kamata i gdje smo jednostavno došli da ih plaćamo 12 milijardi godišnje, tražit će se uštede na svim mjerama, svima i kod sviju. Došli smo do granice vrlo visoke zaduženosti i povratka, nažalost, tako lako više nema, a povratak je jedino smanjivanje rashodovne strane proračuna”.(D.Pav.)

ZAŠTO SU TROŠKOVI ZDRAVSTVA VEĆI ZA ŠEST MILIJARDI?

Mora mi netko objasniti zašto su u šest godina troškovi zdravstva narasli za šest milijardi kuna. Imate li vi bolju uslugu za tih šest milijardi? Trošak zdravstva je veći nego 2006. godine - rekao je ministar Lalovac na Novoj TV.

Možda ste propustili...

PREDSTAVNIK ČEŠKE I SLOVAČKE NACIONALNE MANJINE VLADIMIR BILEK

Bez razgovora o potpredsjedniku Vlade