Novosti
PROMJENA IZBORNOG ZAKONA

Preferencijalno glasanje ipak i na parlamentarnim izborima?
Objavljeno 10. listopada, 2014.
Premijer je za izmjenu zakona, ali samo uz konsenzus

Vezani članci

RASPRAVA O PROMJENI IZBORNOG ZAKONODAVSTVA

Najveće stranke produbit će jaz između građana i politike

Nakon što su se jučer pojavile neslužbene informacije o tome kako je vodstvo Kukuriku koalicije navodno odlučilo uzeti u obzir dio zahtjeva za promjenom izbornih pravila uvođenjem preferencijalnog glasanja, oko toga će se ipak tražiti konsenzus koji ovaj put i nije tako nemoguć.

To je, podsjetimo, dio zahtjeva referendumske inicijative udruge U ime obitelji, ali i dio GONG-ovog prijedloga izmjena izbornog modela. S preferencijalnim su se glasanjem - izborom konkretnih ljudi, a ne samo glasanja za liste kandidata, birači već upoznali na dvama izborima za Europski parlament.

- Svaka izmjena izbornog zakonodavstva pa tako i za izbor zastupnika u Saboru, uvjetovana je dogovorom s opozicijom i bez dogovora se takve izmjene neće donositi - istaknuo je jučer na sjednici Vlade premijer Zoran Milanović. Istina, tema nije bilo preferencijalno glasanje, nego izmjene Zakona o izboru predsjednika RH (prijedlog Kluba zastupnika SDP-a), koje su očekivano dobile pozitivno mišljenje Vlade. U okviru toga Milanović je govorio i o mogućim izmjenama Zakona o izboru zastupnika u Sabor, s obzirom na to da je, kako je istaknuo, Hrvatska zadnjih mjesec i pol dana obuzeta temama koje su važne, ali nisu najvažnije. “Svaka bitnija izmjena zakona, prema mome mišljenju, moguća je i dopustiva u dogovoru, u nekakvom konsenzusu, s opozicijom, kakva god ona bila. I nema većeg zadiranja u izborna pravila bez dogovora, dakle, što je prihvatljivo svima”, istaknuo je Milanović.

Spomenuo je i da su pravila za izbor zastupnika u Sabor zadnji put bitno mijenjana u jesen 1999., prije parlamentarnih izbora, i to dogovorom vladajućih i opozicije, pa drži da tako treba biti i sada. “Svaka moguća izmjena, ako bude, bit će uvjetovana dogovorom, ili prešutnim dogovorom obiju strana. Na silu se to neće dogoditi. Ni običnom većinom. To je moj stav”, kaže premijer, koji je dan ranije izjavio da je “ako će preferencijski sustav riješiti bilo što u Hrvatskoj”, on je njegov zagovornik.

Josip Salapić, predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a, podsjeća da je ta stranka podržala prijedlog Udruge U ime obitelji i kaže da se u tom dijelu koji se odnosi na izbor zastupnika imenom i prezimenom može provesti promjena izbornog zakonodavstva već sada. Za neka druga pitanja, kao što su tri posto za prag i promjena granica izbornih jedinica, misli da u ovom trenutku nema vremena, jer bi nastala konfuzija.

- Stoga mislimo da je zasad najbolje ići samo u tom segmentu, kao na izborima za Europski parlament. A o ovim drugim pitanjima treba otvoriti širu, stručnu raspravu, jer za neka od njih moraju se uključiti i struka i politika. Da bismo svi imali jedan pravi cilj, a to je - kvalitetnije izborno zakonodavstvo - zaključuje Salapić.

Igor BOŠNJAK
NI HDZ NIJE PROTIV

Kako je prije četiri dana i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko istaknuo da HDZ nije protiv preferencijalnog glasanja, ni ta stranka ne bi morala biti prepreka. No, kako je Karamarko, komentirajući prijedlog inicijative U ime obitelji, prigovorio i što se u njemu ne mijenja status Hrvata izvan domovine u biračkom postupku te njihov “paket” nazvao smiješnim i podvalom, ostaje upitno kako bi se ta stranka postavila oko potencijalnog zasebnog prijedloga promjena izbornog zakonodavstva na način da se uvede samo prefercijalno glasanje. A i iz HDZ-a najavljuju svoj sveobuhvatan prijedlog izmjena biračkog zakona pa je tu očito ipak sve još otvoreno.

SVE JE PROMJENJIVO

- Oko drugih pitanja iz inicijative U ime obitelji premalo je ključnih objašnjenja kakve su posljedice. Mi smo i potpisali njihovu inicijativu upravo zbog preferencijalnog glasanja, iako bi se dalo raspravljati i o pragu od tri posto, i o tome kako su skrojene izborne jedinice. Prema našem mišljenju, najbolje je uvođenje regija i onda buduće izborne jedinice staviti u regije, koliki god broj tih regija bio - ističe Josip Salapić, a na našu primjedbu kako će HDZ vrlo teško prihvatiti uvođenje regija umjesto županija (za što je potrebna dvotrećinska većina u Saboru), dodaje tek “kako je sve promjenjivo u određenim okolnostima”.

Zoran Milanović

premijer i predsjednik SDP-a

Nema većeg zadiranja u izborna pravila bez dogovora s opozicijom

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike