Novosti
RASPRAVA O PROMJENI IZBORNOG ZAKONODAVSTVA

Najveće stranke produbit će jaz između građana i politike
Objavljeno 6. listopada, 2014.

Vezani članci

KAKO PROLAZI IDEJA PREDSJEDNIKA JOSIPOVIĆA NA ISTOKU RH

Županima iz HDZ-a smeta kampanja, ali javnost je za podjelu RH na regije

Saborski zastupnici Gvozden Flego, Josip Kregar i Jadranka Kosor, te Dragan Zelić iz GONG-a, još jednom su apelirali na zastupnike, pogotovo iz dviju najjačih stranaka, da podrže njihov prijedlog promjena izbornog zakonodavstva. Dragan Zelić tvrdi da građani žele preferencijalno glasovanje, ali da dvije glavne političke stranke nisu napravile ništa po tom pitanju.

- Produbljuju jaz između građana i politike, izabranih političkih predstavnika. Političke stranke ne žele se liječiti od takve bolesti, ne žele uzimati lijekove. Posljedica može biti da građani kažu zbogom politici, a to je najopasnije - kaže Zelić.

Jadranka Kosor pozvala je predsjednika Sabora Josipa Leku da se njihov prijedlog makne s kraja dnevnog reda i stavi na početak.

- Vrijeme je da predsjednik Sabora pokaže hrabrost i odlučnost, da inicijativu zastupnika stavi na dnevni red, odnosno da odluči kad će biti rasprava, jer je ovo parlament. Parlamentu nitko ne može određivati kad će o čemu raspravljati, nego to može isključivo samo parlament, a u ovom slučaju predsjednik Hrvatskog sabora - rekla je Kosor. Dodaje kako u suprotnom postoji opasnost da se o prijedlozima neće stići raspraviti prije ulaska u izbornu godinu.

Josip Leko odgovorio je kako “ni jedna vlast ne počiva na hrabrosti i odlučnosti pojedinca, nego na pravilima i standardima koji vrijede u ovoj zemlji.”

- A ovdje je riječ o Poslovniku i standardima u odnosima Vlade i Hrvatskog sabora - rekao je Leko i dodao kako se i on osobno zalaže za jači utjecaj građana na to tko će ih predstavljati u vlasti, ali ne želi sam nuditi recepte, nego traži širu javnu raspravu.(MS)

Možda ste propustili...