Novosti
SPREMA SE SELJAČKA BUNA?

Sramotno: Za poplavljenih 25 hektara dobio samo 66,31 kunu odštete
Objavljeno 9. listopada, 2014.
Kriteriji prema kojima se isplaćivao novac u najmanju su ruku sumnjivi, tvrde seljaci

Vezani članci

POPLAVLJENI POLJOPRIVREDNICI SMATRAJU SE IZIGRANIMA:

Jakovina obećao naknadu za usjeve, a sada dijeli milostinju

Za tablu od 25 hektara u Strošincima preko koje mi je prešla poplavna voda i uništila pšenicu i kukuruz dobio sam odštetu od - vjerovali ili ne – 66,31 kunu! – očajan je Petar Veselčić iz Vrbanje.

Nije mogao povjerovati kada je vidio iznos uplate kojim mu je Ministarstvo poljoprivrede isplatilo odštetu za stradale usjeve.

- Do pojasa sam bio u vodi obilazeći poplavljena polja, pričinjene su mi goleme štete i očekivao sam da će nam država, kao što je Jakovina cijelo vrijeme i obećavao, pošteno nadoknaditi štetu i pomoći nam da stanemo na noge. Očekivao sam minimalno 50 tisuća kuna, a dobio više nego sramotnih 66 kuna! Pa to je strašno, žalosno i nedopustivo. Ako ja nisam zaslužio odštetu, onda zaista nije nitko! U potpunom sam šoku, pa s milostinjom koju sam dobio ni za jedno od svoje četvero djece ne mogu uplatiti ni školsku kuhinju za jedan mjesec - ogorčen je Veselčić, koji je za vrijeme poplava danonoćno bio na terenu i pomagao u obrani, a potrošio je, kaže, samo 500 litara goriva prevozeći traktorom pijesak. Upozorava da su kriteriji prema kojima se isplaćivao novac u najmanju ruku sumnjivi. Maksimalno se pogodovalo pojedincima, nekima su čak utvrđene i stopostotne štete iako ih nije ni bilo.

– U četvrtak ću otići u banku i ovu milostinju donirati ministru Jakovini, neka se pomogne i riješi dugove za svoju apoteku - poručuje Veselčić.

Smanjene poplavljene površine

Isto najavljuje i Davor Balog iz Đurića kojemu su na račun sjele “čak” 62 kune pomoći!

– Otac i ja imamo desetak hektara zemlje, sve su čestice prema Savi, a na mjestima nam je voda bila i dva metra, sve je vidljivo i lako se može dokazati jer postoje snimke. Sve je bilo pod vodom, istrunulo. I dobili smo ukupno 162 kune! Samo sam na dva hektara pšenice ostao 9700 kuna u minusu. I što da vam kažem? Toliko sam ogorčen, imam problema i s obnovom kuće i polako već pucam po šavovima od ove tuge, jada i nepravde. U Đurićima je, kaže, od 17. do 26. svibnja bilo potopljeno 800 hektara površina, a u Ministarstvu su to smanjili na 179 hektara, od čega je, napominje, 40 posto odštete isplaćeno na sramotan način.

– Mi smo u Đurićima baš jadni, nakon poplave svi su nas zaobilazili. Ja sam inače predsjednik Vatrogasnog društva i nas desetak ovdje je ostalo i branilo selo. Kada smo od Hrvatskih voda tražili vreće i pijesak, onda su nam rekli: 'Vi ste potopljeni i tamo ne možete ništa', a sada kada je sve prošlo, što god da tražimo, kažu nam da Đurići nisu stradali - kaže. Priznaje da je ogorčen izjavama “gospode iz Gunje koji kažu da su Đurići dobili po hektaru 3200 kuna”.

- Pa Gunja je dobila po 2200 kuna za svaki hektar. A nama ostalima isplaćeni su sramotni iznosi. Kako ih samo nije stid i sram - ogorčen je Balog.

Oštećeni poljoprivrednici poručuju da neće sjediti prekriženih ruku niti se pomiriti s dobivenom milostinjom, dvostrukim kriterijima i mjerilima, ovisno o tome koja je stranka u kojoj općini na vlasti, i stvaranjem razdora među ljudima, nego će se za svoja prava boriti svim raspoloživim sredstvima. U Cvelferiji bi se, sudeći prema nikad većem nezadovoljstvu i najavama ogorčenih ljudi koje je mizerna isplata odštete za stradale usjeve dotukla, mogla dogoditi prava seljačka buna. Spremni su, kažu, blokirati cijelo područje, ali i na druge akcije.

“Nismo prosjaci”

“Nitko nas nije toliko ponizio i omalovažio kao ministar Lažovina! Pa mi nismo prosjaci, nama ne treba ničija milostinja, mi smo naučili živjeti od svoga rada i svojih deset prstiju! Samo tražimo ono što nam pripada, želimo vratiti svoju egzistenciju i imati kruh za svoju djecu! Ovo je dno dna odnosa resornog ministra prema poljoprivrednim proizvođačima. Noćima ne spavamo od brige kako vratiti dugove, nismo izmirili svoje obveze prema organizatorima proizvodnje, kako ćemo zasijati, tko će nas pratiti, dati nam sjeme, gnojivo, zaštitna sredstva kad poljoprivrednoj zadruzi s kojom godinama surađujemo nismo podmirili ni dosadašnje obveze?” - očajni su proizvođači.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Nevjerica

nakon što su vidjeli uplate za nastalu štetu

Petar Veselčić

poljoprivrednik iz Vrbanje

U četvrtak ću otići u banku i ovu milostinju donirati ministru Jakovini, neka riješi dugove za svoju apoteku

I Općinsko vijeće Vrbanje nezadovoljno odštetama

Općinsko vijeće Vrbanje izrazilo je nezadovoljstvo dosadašnjim postupkom nadoknade štete poljoprivrednim gospodarstvima. Sa sjednice kojoj je nazočio i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu VSŽ-a Andrija Matić upućen je zahtjev nadležnim tijelima za žurnu odštetu za štetu od poplave nastalu na poljoprivrednim gospodarstvima utvrđenu od strane Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda sukladno važećem Zakonu i Metodologiji za procjenu štete od elementarnih nepogoda. Od Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi traže podatake o osobama kojima je isplaćena pomoć za provedbu naknadne sjetve za 2014. god. na temelju Odluke Vlade RH od 22. svibnja 2014. godine te podatke o površinama, iznosima i kriterijima za isplatu pomoći. Poseban naglasak stavljen je na naselje Strošinci, koje je oštećeno u odnosu na ostala naselja. Večeras će se u Drenovcima održati zajednička sjednica čelnika općina Drenovci, Vrbanja i Gunja, Odbora za poljoprivredu VSŽ-a i lokalnih odbora, općinskih i županijskih vijećnika s područja Cvelferije kako bi zajednički utvrdili daljnje mjere postupanja, sudionike i rokove za njihovo izvršenje.