Regija
POPLAVLJENI POLJOPRIVREDNICI SMATRAJU SE IZIGRANIMA:

Jakovina obećao naknadu za usjeve, a sada dijeli milostinju
Objavljeno 3. listopada, 2014.

GUNJA – Poljoprivredni proizvođači u Cvelferiji stradali u svibanjskim poplavama, očajni su i smatraju se izigranima. Nakon pet mjeseci čekanja i obećanja da će im država isplatiti maksimalni iznos obeštećenja, dočekao ih je hladan tuš.

- Znakovito je da ministar nije presicu održao na poplavljenim područjima, gdje je obećao pomoć i gdje će ona biti usmjerena, nego je pobjegao s tog terena zato što je zamijenio teze. Mi smo cijelo vrijeme razgovarali o naknadi štete na usjevima, a ne o pomoći za sjetvu. U tome je velika razlika, jer mi živimo od zarade, kao i svi. Ove godine nismo ništa vršili, nećemo vršiti vjerojatno ni nagodinu, do sedmog mjeseca - kaže Josip Šokčević-Mole iz Gunje.

- Ono o čemu smo cijelo vrijeme razgovarali jednostavno je zaboravljeno, zamijenjena je teza i dovedeni smo pred gotov čin na način da će nam se dati nekakva pomoć za sjetvu. To znači da ćemo moći vratiti eventualno dugove, čak ni to, jer u tablicama koje je ministar objavio na internetskoj stranici vidljivo je da bi to bila pomoć 2206 kuna po hektaru za sjetvu. I onaj tko se ne bavi poljoprivredom, ili to čini samo iz hobija, zna da se tim novcem ne može posijati jedan hektar poljoprivredne površine, a da ne govorimo o njezi, o prihranama, o hranidbi, zaštiti i ostalome - pojašnjava Šokčević.

Za Mjeru 5.2. poljoprivredni proizvođači u Cvleferiji kažu da je to također jedan od balona koje ministar Jakovina pušta s vremena na vrijeme po sistemu - brigo moja prijeđi na drugoga. Sve ono što je obećavao nije se dogodilo i sada nas želi utješiti na način da ćemo kao povući nekakav novac iz EU fondova, poručuju.

- Volio bih kada bi ministar u svome radu bar nešto primijenio od ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš koja je odradila golem i zahtjevan posao u Gunji i koja bi mu trebala biti primjer - kaže Šokčević.

– Zbunjeni smo, isprepadani i već pomalo ludi od ove neizvjesnosti koja nas ubija. Sjetva počinje, a ruke su nam svezane. Da su nam bar na kućne adrese poslali obavijesti i obračune, da znamo na čemu smo. Od nikoga ne možemo dobiti točnu informaciju, komunikacija s Jakovinom je na nuli. Gospodin se već mjesecima nije pojavio u Cvelferiji. Sramotno i nedopustivo za ministra resora koji je u tolikoj mjeri stradao u nezapamćenoj katastrofi koja nas je pogodila - poručuju poljoprivrednici.

Od 9,4 milijuna kuna koje će Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatiti poljoprivrednim proizvođačima na području zahvaćenom poplavama za provedbu sjetve, 8.652.967,65 kuna bit će isplaćeno za Vukovarsko-srijemsku županiju. Odštetu će, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, dobiti 489 gospodarstva s ukupno 3315 hektara. U poplavama je, podsjećamo, sredinom svibnja stradalo 2500 poljoprivrednih gospodarstava i 7500 hektara površina.M.Lešić Omerović

NAJVIŠE NOVCA ZA GUNJU

Najveći iznos odštete bit će isplaćen u Gunji, za 71 poljoprivredno gospodarstvo s ukupno 1086 hektara oko 2,4 milijuna kuna. Potom slijedi Rajevo Selo gdje će za 68 gospodarstava i za ukupno 621 hektar biti isplaćeno nešto više od dva milijuna kuna. Račinovčanima je namijenjen iznos od 1,56 milijuna kuna, a odštetu će dobiti 84 gospodarstva za ukupno 907 hektara. Potom slijede Posavski Podgajci, Đurići, Soljani, Vrbanja i Drenovci. Najmanji iznos odštete, 121.000 kuna, dobit će 15 Strošinčana za ukupno 108 hektara.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike