Kultura
U BEČU PREDSTAVLJEN “BIZARIJ” OSJEČKE KNJIŽEVNICE I TEORETIČARKE KULTURE

Jasna Horvat udružuje originalnost, sklonost književnom eksperimentu i znanstvenu i tržišnu recepciju
Objavljeno 2. listopada, 2014.

BEČ - Osijek je promociju svog vlastitog identiteta u Beču doživio predstavljanjem romana “Bizarij”, osječke književnice, teoretičarke kulture i redovite profesorice na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, Jasne Horvat.

Književni susret održan je u prostorima Hrvatskog centra (Schwindgasse 14), a u organizaciji Matice hrvatske ogranak Beč koja je na pozivnici istaknula kako je Jasna Horvat “jedinstveno ime na hrvatskoj književnoj sceni koje u sebi udružuje sklonost književnom eksperimentu, originalnost književnog diskursa te zamjetnu znanstvenu i tržišnu recepciju”. Ova je osječka autorica u prepunoj dvorani HC-a predstavila svoj bogati opus i ukratko izložila temeljne odlike romana Az (2009.), Bizarij (2009.), Auron (2011.), Vilikon (2012.) i Alikvot (2014.).

Za okosnicu je izabrala ulogu lika i djela Eugena od Savoje opisanu u romanu “Bizarij”, kao i u knjizi “Nevidljivo nakladništvo”. Prolazeći ključnim elementima biografije Eugena od Savoje, autorica je naglasila doživljaje koji su dugoročno oblikovali život Osijeka i šire regije. Govoreći o projektu povezanih gradova utvrda, koje je Eugen od Savoje uspješno osmislio te jednako uspješno i graditeljski ostvario, Jasna je Horvat svaki od tih gradova (Gradišku, Slavonski Brod, Osijek, Petrovaradin i Raču) dovodila u odnos s Bečom i srednjoeuropskim kontekstom.

Naglasila je kako bi oživljavanje kulturnih sadržaja na poveznici gradova utvrda ujedno predstavljalo i oživljavanje srednjoeuropskih kulturnih povezivanja koje je upravo Eugen od Savoje upisao u povijesno pamćenje Slavonije i šire regije. Ovo je izlaganje popraćeno projekcijom fotografija te čitanjem ulomaka iz “Bizarija”.

Na samom je kraju predstavljanja Jasna Horvat upozorila na različite djelatnosti kulturne industrije kojima bi Eugen od Savoje kao poveznica Osijeka i Beča mogao biti “predmetom proizvodnje”, odnosno “proizvod” koji (ponovno) spaja Osijek s Bečom, na nov način primjeren digitalnom dobu. Ove je autoričine riječi popratio gromoglasni pljesak nakon kojega je uslijedila rasprava te na kraju i glazbeni program. N.Vekić

Za okosnicu promocije Jasna je izabrala ulogu lika i djela Eugena od Savoje opisanu u romanu “Bizarij”

Vrhunski doživljaj

Predsjednica ogranka MH, Željka Caparin, izlaganje Jasne Horvat ocijenila je vrhunskim doživljajem jednako važnim za grad Beč kao i za sve gradove utvrde koje je svojedobno sagradio Eugen od Savoje. Istaknula je vrijednost romana-studija osječke književnice, kao i njezina bogata opusa kojim pridonosi promidžbi hrvatske kulturne baštine u zemlji i u inozemstvu. Ujedno je i zahvalila Jasni Horvat na nadahnutom izlaganju, kojim je u Beču na najljepši način predstavljen život i rad Eugena od Savoje, a time i cijeli grad Osijek.

Možda ste propustili...

U OSJEČKOM DRŽAVNOM ARHIVU U POVODU 100. ROĐENDANA

Svjedočanstvo o Kniferu u Osijeku i s Osijekom

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike