Kultura
IZDAVAŠTVO SLAVONSKO-BARANJSKO-SRIJEMSKOG OGRANAKA DHK-A

Nova knjiga dr. sc. Sanje Jukić
Objavljeno 25. rujna, 2014.

ĐAKOVO - Ogranak Društva hrvatskih književnika slavonsko-baranjsko-srijemski objavio je knjigu dr. sc. Sanje Jukić: Medijska lica subjekta, stilistika medijskoga subjekta u suvremenom hrvatskome pjesništvu. Knjiga je objavljena u Knjižnici Pannonius uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Filozofskog fakulteta u Osijeku. Urednik knjige je dr. sc. Zoltan Medve, a recenzenti dr. sc. Goran Rem i dr. sc. Krešo Bagić.

Dr. sc. Sanja Jukić rođena je 2. siječnja 1967. u Našičkom Markovcu. Osnovnu i srednju školu završila je u Našicama, studij kroatistike na Pedagoškom fakultetu u Osijeku (danas Filozofski fakultet), a doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s radom Stilistika medijskoga subjekta u suvremenom hrvatskome pjesništvu, uz mentorstvo prof. dr. sc. Gorana Rema. Radi na Filozofskom fakultetu u Osijeku, gdje drži nastavu iz kolegija Stilistika, Teorija stila 1 i 2, Stilovi medijske kulture i Suvremena hrvatska književnost. Znanstvene i stručne radove objavljivala je u Glasu Slavonije, Riječima, Quorumu, Dubrovniku, Kolu, Temi, Poeziji, Zarezu, Književnoj reviji, Anafori i Poznanskie Studia Slawistyczne. Prirediteljskim radom sudjelovala je u izdavačkim projektima Slavonica, Croatica i Brodski pisci.

Predmet njezine knjige istraživanje je teze o uspostavljanju medijskoga subjekta kao stilski samosvojne subjektne strukture u suvremenom hrvatskome pjesništvu. U fokusu je znanstvenog istraživanja korpus tekstova od kraja 60-ih godina 20. stoljeća do 2005. godine, što ga je Goran Rem imenovao pjesništvom iskustva intermedijalnosti i postintermedijalnosti. Teorijska/stilistička analiza poetskih tekstova pokazala je kako se u okviru semiotičke modelativne matrice (C. Milanja), kojoj pripada istraživani korpus, uspostavio novi tip subjekta, što se ne bavi više primarno identitetom, pogotovo ne esencijalistički (S. Hall), nego je ponajprije zaokupljen dekonstrukcijom poetskoga koda, pri čemu sredstva za njezinu provedbu najčešće uzima iz kulturalnog okoliša. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike