Kultura
MEMORIJAL DORE PEJAČEVIĆ

Japanski pijanist Tomohiro Adachi posebno rado izvodi djela hrvatskih skladatelja
Objavljeno 25. rujna, 2014.

NAŠICE - U Našicama je u tijeku Memorijal Dore Pejačević, glazbeno-kulturna manifestacija posvećena skladateljici Dori Pejačević, u sklopu koje je u dvorani našičke Osnovne glazbene škole “Kontesa Dora” koncert održao mladi japanski pijanist Tomohiro Adachi, poznat kao graditelj mostova između Hrvatske i Japana, koji redovito na repertoaru ima i djela hrvatskih skladatelja.

Nadasve talentirani i ambiciozni pijanist odsvirao je raznolik glazbeni materijal, djela skladateljskih i pijanističkih velikana - Richarda Wagnera, Franza Liszta, Kenichija Nishizawe, Hajime, Okumare, Božidara Kunca i Ive Josipovića. Naravno, na programu su bile i glazbene poslastice Dore Pejačević – prva Rosa op. 19-5 i druga Piano sonata u b-molu, op. 36. Izborom skladbi japanski umjetnik i ovaj put je pokazao da veliku pozornost posvećuje promicanju hrvatske klavirske literature.

Našička publika nagradila ga je dugotrajnim pljeskom, a Marina Kopri, ravnateljica OGŠ Kontesa Dora, uručila mu je Povelju suradnje hrvatsko-japanskog društva iz Tokija. Tom poveljom našička Glazbena škola želi zahvaliti glazbenim umjetnicima iz Japana na promoviranju Dorine glazbe na Dalekom istoku, ali i otvoriti putove hrvatskim glazbenicima u Zemlji Izlazećeg Sunca.

Koncert je održan u organizaciji Tamburaškog društva “Dora Pejačević” i Osnovne glazbene škole “Kontesa Dora”, a pridružili su se Zavičajni muzej i Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice. Pokrovitelji koncerta bili su Osječko-baranjska županija, Grad i Mjesni odbor Našice.

“Vrlo sam sretan. Zadovoljan sam koncertom i divnim ljudima u Našicama. Uživao sam u koncertu, jer jako volim opus Dore Pejačević, uostalom zato sam ponovno i došao u Našice”, izjavio je nakon koncerta pijanist Adachi, koji je prošle jeseni nastupio u sklopu Memorijala Dore Pejačević u Našicama.

Ovogodišnji Memorijal Dore Pejačević, koji je počeo 10. rujna, a završit će 24. listopada, nastavlja se danas, 26. rujna, radionicom muzikoterapije koju će voditi prof. Eva Kirchmayer Bilić.

Idući koncert na programu je u petak, 24. listopada, kada će nastupiti rumunjska sopranistica Elmas Mehmet, pijanist Dean Kopri te Dubravka Balent na violini. S.Fridl

Memorijal Dore Pejačević nastavlja se danas, 26. rujna, radionicom muzikoterapije

Možda ste propustili...

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

PREMIJERA U DJEČJEM KAZALIŠTU BRANKA MIHALJEVIĆA

“Četiri čudesne nezgode” voljet će i djeca i roditelji

Najčitanije iz rubrike