Regija
BELIŠĆANI ŠOKIRANI OGROMNIM RAČUNIMA

Burić: Cijena vode mora pasti
Objavljeno 10. rujna, 2014.

BELIŠĆE – Otkako su posljednjih dana dobili račune za vodu, stanovnici Belišća još se ne smiruju od šoka koji su doživjeli. Najnoviji računi za vodu, koje su dobili od gradske tvrtke Hidrobel d.o.o., u usporedbi s prethodnim obračunskim razdobljem, porasli su u rasponu od 80 do čak 110 posto, ovisno o potrošnji vode. Stoga i nije čudno što su posljednjih dana društvene mreže zasuli bujicom teških riječi, komentara, preslika računa, osobnih iskustava i pitanja o razlozima zbog kojih su doživjeli novi veliki udar na kućne budžete.

- Pazim na svaku kunu i svaku kap vode nastojim potrošiti što je moguće racionalnije, no ono što sam doživjela kad sam otvorila račun prošlog tjedna, dotuklo me. Nas je u obitelji petero i zna se kada se voda mora potrošiti za osnovnu higijenu i održavanje čistoće kuće i rublja, ali da dobijem 518 kuna, to me, jednostavno, zgrozilo. Pa koliko su tek dobili oni koji su zalijevali vrtove? Žalosno je što nam se čak i korištenje voda iz slavina pretvara u luksuz i što nas prema nekom okvirnom izračunu kubik dođe više od 14 kuna. A kada se svemu tome dodaju viši računi za struju, plin te odvoz otpada, koji nas tek čeka, ispada da moj suprug, koji je jedini zaposlen, gotovo polovinu plaće mora dati za režije - pojadala nam se ogorčena Bistrinčanka Ana, rekavši da zove i u ime svojih prijatelja, rođaka i susjeda, koji su ojađeni kao i ona i apeliraju da se nešto hitno učini.

- Cijena vode za korisnike povećana je zbog tri razloga: prvi je povećanje naknada koje je propisala država od 2,85 kuna, drugi je naknada koju je Grad morao uvesti za vlastiti udio za razvoj javne vodoopskrbe i odvodnje od 2,58 kuna, a treći i najvažniji su povećani troškovi u posljednjih šest mjeseci, od trenutka preuzimanja uređaja za proizvodnju pitke vode, koje Hidrobelu ispostavlja proizvođač tehnološke vode, odnosno tvrtka Duropack Belišće - doznajemo iz tvrtke Hidrobel i Grada Belišća, u čijem je vlasništvu ta tvrtka.

Ipak, gradonačelnik Belišća Dinko Burić poručuje da cijena vode neće i ne smije ostati ovakva i u sljedećem razdoblju.

- Svjesni smo da cijena vode više ne može biti kao nekad i da do poskupljenja mora doći zbog naknada i uredbi koje je propisala država te kako bismo nastavili razvijati svoj sustav vodoopskrbe i odvodnje. No u razgovorima koje smo ovih dana počeli s upravom tvrtke Duropack Belišće, vjerujemo da ćemo postići dogovor da se bar ulazni troškovi tvrtki Hidrobel vrate na prijašnju razinu, kakvi su bili do prije šest mjeseci, i da se tako građanima smanje troškovi za potrošnju vode, a Hidrobelu olakša poslovanje. Kako god završili razgovori, kao gradonačelnik neću dopustiti da cijena vode ostane na sadašnjoj razini, mora ići dolje, a to će biti vrlo brzo - poručio je Burić.L.Aničić

Najnoviji računi za vodu, u usporedbi s prethodnim razdobljem, veći su od 80 do 110 posto

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike