Novosti
POBUNA UMIROVLJENIKA

Premijer jako griješi ako misli da umirovljenici nisu politički opasni
Objavljeno 6. rujna, 2014.

Vezani članci

PROMJENA POREZA NA DOHODAK IDE OVE GODINE

Umjesto 8800, najveći porez bit će na plaće od 13.200 kn

Izmjene Zakona o porezu na dohodak koje su u četvrtak najavili premijer Zoran Milanović i ministar financija Boris Lalovac, razljutile su umirovljeničke udruge i sindikat.

U ime Sindikata umirovljenika Hrvatske njegova predsjednica Jasna A. Petrović u priopćenju traži od premijera Milanovića da i njima poveća osobni odbitak. Ona podsjeća kako je premijer na konferenciji za novinare naglasio kako su izmjene poreza na dohodak usmjerene prema povećanju konkurentnosti i potrošnji, a uvjeren je da će mnogi poslodavci iskoristiti mogućnost i povećati plaće svojim zaposlenicima. “Premijer nije spomenuo umirovljenike, iako je još 16. srpnja Sindikat umirovljenika pokrenuo inicijativu za povećanje osobnog odbitka za umirovljenike s 3400 na 3800 kuna, kako bi se time doista pokrenuo srednji sloj stanovništva na jaču potrošnju, a što bi uključilo i 74.000 umirovljenika. Upozoravamo da se politikama i mjerama kojima se diskriminira dio srednjeg sloja na temelju dobi čini višestruka šteta,” stoji u priopćenju Sindikata umirovljenika.

“Ako je premijer zaključio kako se 1,2 milijuna hrvatskih umirovljenika nepovratno srozalo u kategoriju niže, osiromašene klase, pa tu nema spasa, ili je, pak, time deklarirao stajalište Vlade kako budućnost Hrvatske vidi sa starijim osobama samo kao korisnicima socijalne pomoći, pogriješio je. A još više griješi ako misli da su umirovljenici skupina koja ne može pružiti veliki otpor i politički nije opasna pa ju se može lako diskriminirati i isključivati”, ističe se u priopćenju SUH-a.

I Hrvatska stranka umirovljenika na čelu sa Silvanom Hreljom Vladi je prije objave poreznih izmjena uputila zahtjev da se mjerama poticanja potrošnje obuhvate i umirovljenici, no premijer je ignorirao i njih, svoje koalicijske partnere.

“Upozoravamo Vladu da je vrijeme da se Hrvatska pokrene, a to neće ići bez snaženja srednjeg sloja, zaustavljanja pada potrošnje i dokidanja siromaštva. To neće ići bez umirovljenika i njihova potrošačkog potencijala,” ističe Jasna A. Petrović.

Matica umirovljenika Hrvatske prosvjeduje i protiv poreznih izmjena, ali i promjene nekih drugih zakona koji, kako ističe njezin predsjednik Josip Kovačić, diskriminiraju umirovljenike zbog dobi i tretiraju ih kao građane drugog reda.D.Pavlović

POREZ NA ŠTEDNJU OD 12 POSTO

Ministar regionalnog razvoja Branko Grčić jučer je najavio dvije mjere kojima će se jedinicama lokalne i regionalne samouprave nadoknaditi dvije milijarde kuna koje će izgubiti zbog smanjenja poreza na plaće. Prva je dijeljenje poreznih prihoda u korist jedinica lokalne samouprave u većem dijelu nego je to bilo do sada, a drugi je fond za izravnanje, u koji će se slijevati sredstva između ostalog i od poreza na kamatu. Porez na štednju uvodi se od 1. siječnja 2015. godine po stopi od 12 posto.

IVICA VRKIĆ

gradonačelnik Osijeka

Nećemo povećavati prirez

Izmjenama Zakona o porezu Grad Osijek mogao bi ostati bez 50 milijuna kuna s prihodovne strane, a to je više od 10 posto gradskog proračuna. To bi, smatra Ivica Vrkić, gradonačelnik Osijeka, moglo ugroziti funkcioniranje gradskog proračuna, odnosno svesti ga na golo preživljavanje. “Onaj koji je zamislio ovo morao bi u cijelosti dati odgovor kako je zamislio da to i djeluje. Mora se, dakle, izjednačiti i lijeva i desna strane jednadžbe. Povećanje plaće građani će iskoristiti kako bi podmirili svoje dugove, a od toga gradski proračun nema koristi”, upozorava Vrkić. Sklon je razmišljanju da će o tom pitanju najaviti referendum u Osijeku. No novih nameta, poput povišenja prireza, neće biti. Vrkić je najavio kako očekuje da će proračun za iduću godinu, s pozicije prihoda, biti na razini od 300 milijuna kuna. Do prije dvije godine bio je gotovo 600 milijuna.(D.Ku)

Možda ste propustili...

NAKON POTVRDE NA STRANAČKIM TIJELIMA PRISTUPIT ĆE SE PRIKUPLJANJU POTPISA

HDZ: Postignuto je suglasje s DP-om oko formiranja nove većine i strukture Vlade

RAST I U PRVA ČETIRI MJESECA 2024.

Slavonci “preko Save” potrošili 5,4 milijuna €

Najčitanije iz rubrike