Osijek
SPOMENIK STARČEVIĆU U PRIVATNOM VLASNIŠTVU:

Tužit ćemo svakoga tko se grubo našali sa spomenikom ili ga ošteti
Objavljeno 6. rujna, 2014.

Iako je postavljen prije sedam godina na javnu površinu, točnije na središnji gradski trg, 3,90 metara visok spomenik dr. Anti Starčeviću i danas je vlasništvo udruge građana “Dr. Ante Starčević”, a ne Grada Osijeka. Zanimljivo je kako u zemljišnom izvatku za česticu 5655 na koju je upisan Trg Ante Starčevića ovaj spomenik nije registriran.

Podsjetimo kako je spomenik dr. Anti Starčeviću naručen i postavljen 2007. od kipara Mire Vuce, a za njega je donacije skupljala i financirala udruga “Dr. Ante Starčević”. Upravo ta udruga bila je i nositelj građevinske dozvole. Kako je gradonačelnik Osijeka tada bio Anto Đapić, inače glavni inicijator postavljanja spomenika Ocu Domovine, a što je izazvalo brojne kontroverze, dozvola od grada bez problema je izdana. Grad se odmah obvezao i da preuzme brigu o spomeniku, ali udruga je vlasništvo u međuvremenu zaboravila prenijeti na Grad Osijek. No, u Gradu nam neslužbeno napominju kako kod ovog spomenika nema ničega spornog jer isti status ima i Rondel velikana, čiji je financijer bila Družba hrvatskog zmaja.

Ono što je sada potaknulo raspravu o spomeniku svakako je najava predsjednika udruge “Dr. Ante Starčević”, Drage Markovića da će u slučaju da se netko grubo našali i tijekom Osijek Pridea eventualno stavi šal u duginim bojama na ovaj spomenik, tužiti organizatore povorke. To svakako znači i da bi udruga mogla tužiti za bilo kakvo oskvrnuće i oštećenje spomenika, ali ga u bilo kojem trenutku ima pravo i ukloniti sa središnjeg trga. (N.Z.E.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike