Novosti
ZAVRŠENO SUĐENJE BIVŠEM GRADONAČELNIKU VUKOVARA

Sabo: Mariji Budimir nisam
nudio mito nego prelazak u SDP
Objavljeno 28. kolovoza, 2014.
Presuda Sabi bit će objavljena 2. rujna

Bivšem vukovarskom gradonačelniku i saborskom zastupniku Željku Sabi, optuženom za nuđenje mita HDZ-ovim gradskim vijećnicima Mariji Budimir i Radivoju Đuriću za prelazak u SDP, jučer je završeno suđenje na Županijskom sudu u Osijeku.

Sabo je u svojoj obrani naveo da se s Marijom Budimir sastao tri puta u uredu gradonačelnika te da ju poznaje od ranije i privatno. Upoznao ju je 2007. godine kao član školskog odbora, a jednom prilikom ljetovala je 10 dana u njegovoj vikendici na Viru.

- Mariji Budimir nisam nudio mito nego sam joj nudio da bude na novoj listi SDP-a na sljedećim izborima. Kada sam joj rekao za gospodarstvenike koji nude 10, 20 ili 50 tisuća kuna, govorio sam joj da je blagajna SDP-a prazna no postoje ljudi koji su spremni financirati kampanju - istaknuo je Sabo.

U vezi Radivoja Đurića rekao je da se sastao s njegovom suprugom samo da bi dogovorio razgovor s njim. To što je Ružica Đurić tvrdila na sudu kako se bojala da ne ostane bez posla, Sabo je komentirao riječima: “Ja sam vjernik i kakav bih bio čovjek kada bih prijetio bilo kome.”

Anto Nobilo, Sabin odvjetnik, u završnoj je riječi kazao da je prvi put naišao u ovom slučaju da se Uskok savjetuje s nekim izvan svoje institucije o tome je li riječ o korupciji ili nije. Istaknuo je kako je ovo bilo prvo i jedino suđenje u Hrvatskoj za podmićivanje vijećnika. Tvrdio je da Mariji Budimir nije nuđeno mito, dok je za Ružicu Đurić istaknuo da je bila nevjerodostojan svjedok te da je u više navrata lagala sudskom vijeću. Kazao je kako je snimka razgovora Budimir-Sabo najveći dokaz da nikakvog podmićivanja i nije bilo te istaknuo da Budimir u nekoliko navrata “navlači” Sabu da joj nešto ponudi. Strah Ružice Đurić da ne ostane bez posla njezina je osobna stvar, ali nije kažnjivo djelo.

- Osobno smatram da smo doveli u pitanje optužnicu mnogo više nego sam to mislio u početku, i činjenično i pravno - kazao je Nobilo novinarima nakon suđenja.

Tužiteljica Zorka Fumić, zamjenica ravnatelja Uskoka, u završnoj je riječi istaknula kako je nedvojbeno utvrđeno da je Željko Sabo počinio kaznena djela za koja ga se tereti, odnosno pokušaj podmićivanja vijećnika.

Objava presude zakazana je za utorak (2. rujna), u 12 sati.

Sandra LACIĆ
SLUČAJ “LJETOVANJE”

Ispred osječkog Županijskog suda jučer se prije sudske rasprave u slučaju Sabo okupila nekolicina bivših članova gradskog odbora vukovarskog SDP-a s transparentima u rukama. Željeli su ukazati na slučaj u kojem bivšeg vukovarskog gradonačelnika sumnjiče za navodne malverzacije s novcem za ljetovanje djece i umirovljenika. “Djeca su imala besplatno ljetovanje, ali nas je prevario tako da je naplatio 120 osiguranja za djecu. Sabo je napravio prijevaru i na gradskom odboru gdje smo potpisali da je to sve legalno, dok nismo saznali za policu na kojoj je pisalo da je cijena osiguranja 7,17 kuna. Uz to naknadno smo otkrili da je pansion za umirovljenike koštao 406, a oni su naplaćivali 1380 kuna”, kazao je Zdravko Dedić, bivši član vukovarskog SDP-a.

Možda ste propustili...

ZNANJE, OBRANA I SIGURNOST INTERES SU SVAKE DRŽAVE

Dan Sveučilišta obrane i sigurnosti

KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA 11. SAZIVA HRVATSKOG SABORA

Gordan Jandroković po treći put izabran za predsjednika Hrvatskog sabora

DONACIJA OSJEČKOM CRVENOM KRIŽU I UDRUZI SPECTRUM

Zaklada Novo sutra uručila donacije u vrijednosti od gotovo 50.000 eura