Novosti
STRATEŠKI FORUM O REGIONALNOJ SURADNJI

Hrvatska i Slovenija mogu zajedno privući turiste iz dalekih zemalja
Objavljeno 3. rujna, 2014.

Ministar turizma Darko Lorencin i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić sudjelovali su jučer na Bledskom strateškom forumu koji se već deveti put održava na Bledu, u Sloveniji. Forum svake godine okuplja političke i gospodarske čelnike iz Europe i regije, a u pravilu se bavi globalnim i promjenama u Europi. Na ovogodišnjem izdanju ministar je bio jedan od panelista okruglog stola na temu “Kako globalizacija može povećati povjerenje u regiji”, koji se proveo u okviru sesije posvećenoj turizmu – “Snaga turizma”. Teme posvećene turizmu ove su godine prvi put uključene u program Bledskog strateškog foruma.

Ministar Lorencin istaknuo je kako Hrvatska i Slovenija imaju odličnu turističku suradnju, posebice u segmentu zajedničke promocije na dalekim tržištima, primjerice u Kini i Brazilu, te dodao: “Turisti s dalekih tržišta traže duža putovanje koja uključuju dvije i više zemalja, a osim sunca i mora, koji su naš glavni turistički proizvod, privlače ih kultura, baština, prirodne ljepote. Ključni su dakle turistički proizvodi u kojima treba tražiti kreativnost i inovativnost, jer je to ujedno i budućnost turizma”.

Izvršni tajnik Svjetske turističke organizacije (UMWTO) Carlos Vogeler naglasio je vrijednost kreiranja priča oko proizvoda: „To je segment u kojem treba biti konkurentan. Putovanja u bilo koji dio svijeta danas su sve dostupnija i upravo zato zemlje trebaju graditi doživljaje i priče kako bi se diferencirali i stvorili motiv dolaska. Privatni sektor je pokretač turizma, a javni sektor stvara okvir za poslovanje, pa je stvaranje javno privatnih partnerstava jedini način da se stvori konkurentniji turistički proizvod“.(V.T.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike