Sport
PRVI PORAZ NA SVJETSKOM PRVENSTVU

Senegalci šokirali Hrvatsku
Objavljeno 1. rujna, 2014.

Očekivao se nastavak pobjedničkog niza, ali hrvatski su košarkaši nakon dva slavlja doživjeli i prvi poraz u Španjolskoj.

Lekciju nam je očitao afrički predstavnik Senegal, koji je dan ranije uzeo mjeru Portoriku, što za nas očito nije bilo dostatno upozorenje. Očito, u toj se ulozi ne snalazimo baš najbolje, ali izgleda da i utakmica protiv Filipina nije shvaćena kao upozorenje.

Krenuo Hezonja

Bez obzira na sve, sumnjamo da je bilo onih koji su očekivali kiks nakon dvije pobjede, a i treća na kraju nije bila nedostižna. Ali, Hrvatska je odigrala slabu utakmicu, drugo nije ni zaslužila. Iako su dan ranije protiv Argentine zaradili ozljede, Šarić i Lafayette jučer su bili na parketu od prve minute. Treću utakmicu otvorili smo i prvom promjenom u petorci. Umjesto Bogdanovića, starter je bio Hezonja, koji je tako debitirao na svjetskoj smotri. Upravo je Mario zakucao prvu loptu na utakmici (igrao sedam minuta u kojima se i nije iskazao), a do 5. minute stvari su išle očekivanim tijekom. Hrvatska je vodila 13:6, djelovala je ozbiljno i angažirano, ali stanje na parketu ubrzo se počelo mijenjati. Do kraja četvrtine, Senegalci su preuzeli vodstvo, a nisu posustajali ni u drugih deset minuta. Naprotiv, njihova prednost počela je rasti i u 20. minuti je narasla na okruglih deset razlike (30:40). Nered nam je prije svega u reketu stvarao Dieng, koji je do odmora skupio 16 poena, sedam skokova i tri asistencije. Izbornik Repeša tražio je raspoloženu postavu, pokušao je s Markotom, potom i s Andrićem (prvi nastup), ali naša je igra bila izvan ritma. Bez sumnje, najslabije prvo poluvrijeme u kojem smo zabili svega 32 poena. Nije naš išao ni šut, pogodili smo samo dvije trice iz deset pokušaja, a napad nam je do sada bio najjače oružje. A kada ono zakaže, tada smo u problemima koji su se nastavili.

Šarić bez pratnje

U trećoj smo dionici zaustavili suparnički ofenzivni skok, Dieng je zabijao samo slobodnjake, pa smo u 26. minuti na minimalnih 45:46. U toj dionici vukao nas je Šarić, ali ostali ga nisu pratili i Senegal nije ispuštao prednost koju je uspio sačuvati i u posljednjih deset minuta. U tom dijelu mogla je Hrvatska i sve okrenuti, bilo je prigoda. Sve se pokušalo riješiti šutem za tri poena, koji nas nije služio (7-26), a promašivalo se iz otvorenih situacija. Iako nije imao svoj dan, Bogdanović je upravo tricom pred kraj 38. minute smanjio na 69:70. Nakon što je suparnik realizirao napad, Bogdanović je malo požurio, pokušao je iz velike udaljenosti ući u seriju, a u istom napadu nije pogodio ni Rudež. Senegal to ponovo kažnjava (69:73), ali nadu brzo vraća Lafayette. Do kraja je 20 sekundi, semafor pokazuje 72:73. Nada postoji i kada Dalmeida pogađa dva bacanja. No, onda glupost radi čovjek koji je u prethodnim utakmicama bio naš najbolji čovjek. Simon je odlučio preuzeti odgovornost, ali njegov pokušaj za tri nije bio ni blizu obruča i NDoye je pet sekundi prije kraja potvrdio pobjedu, koja Senegal gura korak bliže prema osmini finala. Nama možda neće previše naškoditi, ako dobro odradimo preostala dva dvoboja u B skupini, ali treba misliti i na ugled.

Nino Benčina
Hrvatska                         75
Senegal                            77

SEVILLA - Palacio Municipal de Deportes. Gledatelja: 1500. Suci: Aylen (Australija), Seibel (Kanada), Alamiri (Kuvajt).

HRVATSKA: Tomić 14 (12-14), Andrić 3 (1-3), Lafayette 5, Bogdanović 15 (4-8), Šarić 15 (3-3), Rudež 6, Ukić 3, Simon 6, Markota 2, Hezonja 2, Žorić 4, Babić.

SENEGAL: Niang, Dalmeida 15 (4-4), Thomas, Mam. NDoye 1 (1-2), Diop 5, Mal. Ndoye 9 (3-4), Thiam, Faye 11 (2-3), NDour, NDiaye 5 (1-2), Dieng 27 (11-12), Badji 4.

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 16:18, 16:23, 20:18, 23:18

DANAS NA SK

C SKUPINA: Ukrajina - Turska (15), SAD - Novi Zeland (17.30), Finska - Dominikanska Republika (21.30)

D SKUPINA: Angola - Meksiko (12.30), Australija - Litva (16.30), Južna Koreja - Slovenija (19)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike