Zdravlje
DENTALNA HIGIJENA VAŽNA ZA CIJELI ŽIVOT

Prvašići i oralna higijena - Mnogi ne znaju kako pravilno prati zube
Objavljeno 1. rujna, 2014.
Istraživanja su dokazala kako je lošije stanje oralnog zdravlja izravno povezano s lošijim socioekonomskim statusom

S početkom nove školske godine i dolaskom prvaščića u školske klupe uvijek se aktualizira pitanje oralne higijene školaraca, posebice ako se uzme u obzir činjenicu kako se u osječkim dječjim vrtićima napustila pozitivna praksa pranja zubi te stoga mnoga djeca u školu dolaze bez razvijenih navika održavanja oralne higijene.

Izmjena zubi

Nova iskustva, nova okolina i prijatelji koje djeca stječu polaskom u školu samo su dio promjena u njihovu životu koje se događaju oko sedme godine života. Naime, u toj dobi dolazi i do izmjene mliječnih zubi trajnima.

- Riječ je o procesu koji obično počinje oko šeste godine života nicanjem prvih trajnih kutnjaka, nakon čega slijede sjekutići i niz se nastavlja. Sva relevantna istraživanja jasno su dokazala kako je lošije stanje oralnog zdravlja izravno povezano s lošijim socioekonomskim statusom. S obzirom na poprilično loše stanje oralnog zdravlja u Hrvatskoj, koje je potkrijepljeno katastrofalnim podacima iz svih do sada provedenih istraživanja, te na rasprostranjeno krivo mišljenje o tome kako mliječne zube nije potrebno popravljati jer će tako i tako ispasti, bitno je da dijete na početku osnovnoškolskog obrazovanja stekne naviku redovitog pranja zubi. Ne treba smetnuti sa uma ni činjenicu kako po definiciji Svjetske zdravstvene organizacije opće zdravlje nije moguće bez očuvanog oralnog zdravlja. Stoga svaki roditelj mora biti svjestan da dijete s pokvarenim zubima zapravo nije zdravo dijete te da će tijekom svoga života zbog toga imati brojne druge komplikacije i zdravstvene probleme poput ortodontskih anomalija, parodontitisa i temporomandibularnih disfunkcija - kaže specijalist oralne patologije, dr. med. dent. Miroslav Sikora.

Karijes

Osnovni problem u djece osnovnoškolske dobi je karijes s obzirom na to da je riječ o jednoj od tri životne dobi u kojoj postoji povećana predispozicija za razvoj karijesa - rano djetinjstvo (od rođenja do treće godine života), vrijeme mješovite denticije - prisutnost mliječnih i trajnih zuba (od sedme do desete godine) te pubertet zbog hormonskih i psihosomatskih promjena te slabije oralne higijene.

- Ako se ne pokloni dovoljno pozornosti karijesu, odnosno njegovoj prevenciji i sanaciji već pokvarenih zubi, to uglavnom rezultira prijevremenim gubitkom zubi, a što za posljedicu ima ortodontske poremećaje koji poslije zahtijevaju aktivnu ortodontsku terapiju, a time naravno i trošak za roditelje. Osim ortodontskih poremećaja tu su naravno i estetski defekti, kasniji problemi s čeljusnim zglobom zbog nepravilnog zagriza i slično. A sve se to može spriječiti vrlo jednostavno: redovitim pranjem zubi i kontrolama kod doktora dentalne medicine bar dva puta godišnje. Pod redovitim pranjem zubi podrazumijeva se pranje zubi bar dva puta dnevno - ujutro i prije spavanja. Idealno bi bilo poslije svakog obroka, međutim ako se postigne da dijete pere zube dva puta dnevno, i to se može smatrati uspjehom - objašnjava dr. Sikora

Način prehrane i ozljede

Za zdravlje zuba bitna je učestalost, a ne količina unesenog šećera. Šećer i drugi ugljikohidrati u ustima služe kao hrana za bakterije koje proizvode kiseline, a koje posljedično dovode do demineralizacije cakline, dentina i cementa. Što su zubi češće izloženi tom okruženju, podložniji su nastanku karijesa. Stoga je važno smanjiti konzumiranje hrane između obroka, tzv. grickanje, s obzirom na to da su zubi zbog toga stalno izloženi djelovanju kiselina koje izlučuju bakterije u ustima. Također treba izbjegavati žilavu i ljepljivu hranu.

Za dentalno zdravlje zuba važna je još jedna stvar s kojom se djeca susreću u tijekom školovanja - ozljede u području usta i zubi.

- Iako izgledaju poprilično dramatično, ozljede zubi, usana i slično uglavnom nisu teške. No treba znati kako pravilno postupiti ako do ozljede dođe. Za početak, nemojte paničariti! Uzmite čisti rupčić ili sterilnu gazu, presavijte ih i dajte djetetu da zagrize te da 'drži' zagriz kako bi se zaustavilo krvarenje. Ako je zub izbijen ili slomljen, potražite ga kako biste ga vratili na njegovo mjesto ili ponijeli k svom doktoru dentalne medicine. Odmah potražite medicinsku pomoć jer vrijeme je bitno. Ako se izbijeni zub vrati na svoje mjesto unutar dva sata, on ima dobru prognozu. Izbijeni zub najbolje je čuvati u nekoj od otopina predviđenih za to poput 'Dentosafea' koje neke škole i imaju, no poslužit će i fiziološka otopina, mlijeko ili slina - kaže dr. Sikora.

Ivana SOLAR
PRANJE ZUBI

Stomatolozi ističu kako je danas problem za sebe činjenica da djeca ne znaju pravilno oprati zube.

- Za početak je potrebno naučiti neke osnove oko pranja zubi. Dovoljna količina zubne paste je veličine zrna graška, a četkicu treba držati pod kutom od 45 stupnjeva. Znam da je djetetu od sedam godina teško objasniti kut od 45 stupnjeva, ali ako malo iskoristite maštu, i to se da riješiti. Tijekom pranja zubi potrebno je obuhvatiti sve plohe zuba, što je najlakše ako se plohe podijele na tri dijela: izvana, iznutra i grizne plohe. Idealno pranje zubi trebalo bi trajati tri minute. Plak revelatori su korisna pomagala koja se koriste nakon pranja zubi kako bi se djeci pokazale preostale naslage na zubima nakon nepravilnog četkanja. Dolaze u obliku tabletica ili tekućine i mogu se nabaviti u većini drogerija. Vrlo korisnim su se pokazale i tablice za praćenje pranja zubi na kojima dijete samo označi svaki put kad je opralo zube i tako stječe naviku održavanja oralne higijene. Također, poželjno je dijete što prije naučiti koristiti se zubnim koncem, kao i vodicom za usta, posebno za situacije u kojima dijete nije u mogućnosti oprati zube.

Najčitanije iz rubrike