Osijek
ŽUTE KANTE:

Unikom u 2014. planira prikupiti 300 tona plastičnoga otpada
Objavljeno 30. kolovoza, 2014.
Ovo je povratak na pravi put prikupljanja zelenih vrpci, rekao je dogradonačelnik Ambruš

U posljednja je dva tjedna počela podjela žutih posuda zapremine 360 litara za prikupljanje plastičnog otpada, koje će dobiti sve zgrade u Osijeku. Zamjena je to za žute vrećice u koje se do sada prikupljao iskoristivi plastični otpad.

- Cilj je reducirati količine miješanog otpada koji završi na odlagalištu, a ove su posude važna nadogradnja našeg sustava gospodarenja otpadom. Ohrabruju nas dobre brojke i pozitivni rezultati, jer sve više otpada razvrstavamo. Prošle smo godine prikupili 116 tona plastike, a ove smo godine samo u prvih šest mjeseci prikupili 119 tona, na čemu zahvaljujem svim sugrađanima. Računica kaže da ove godine očekujemo ukupno 290, ili čak 300 tona plastike - rekao je direktor Unikoma Davor Vić. Dodao je kako je projekt financiran sredstvima Europske unije, a provodi se s kolegama iz Sremske Mitrovice.

Odgovor na pitanje o tome što odlagati u žute posude nalazi se s unutarnje strane poklopca posude, a svi su stanari zgrada dobili i brošure s uputama, što odlagati u žute posude. Do sada je podijeljeno približno 60 posto posuda, a dinamika pražnjenja posuda tek će se utvrditi.

- Ovo je zapravo eksperimentalna faza, pratimo kako se posude pune i prema tome ćemo prilagoditi dinamku pražnjenja - rekao je Vić.

Iz Unikoma poručuju i kako je Osijek na odličnom putu smanjivanja količine nerazvrstanog otpada, a slijedi izgradnja kompostane i podjela posuda za biološki otpad, što će donijeti dodatan iskorak u gospodarenju otpadom. Gradski pročelnik za komunalu Alen Prnjat, najavio je i nova reciklažna dvorišta - iduće će ih se godine graditi nekoliko.

- Što više recikliranja, manje je otpada na odlagalištu. Nadam se da ćemo 2018. godine imati i regionalni centar za gospodarenje otpadom. Započela je sanacija svih odlagališta i Osijek ide u pravom smjeru - rekao je Prnjat.

Zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš pozvao je građane da nove posude što više koriste i što češće napune.

- Ovo je povratak na pravi put prikupljanja zelenih vrpci i drugih priznanja za uređenost i održivi razvoj zelenog Osijeka - istaknuo je Ambruš te dodao kako do daljnjega neće biti promjena u cijeni odvoza otpada.

Ivan SEKOL

Do daljnjega neće biti promjena u cijeni odvoza otpada

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

Najčitanije iz rubrike