Osijek
ZEMLJA BEZ GRANICA

Diši duboko, štula je visoko!
Objavljeno 29. kolovoza, 2014.

Teško je nabrojati sve od radionica i igraonica koje se održavaju u sklopu desete Zemlje bez granica, najvećeg obiteljskog festivala u Hrvatskoj, u organizaciji Udruge za rad s mladima Breza.

Od brojnih radionica i igraonica u Drvengradu, koje povezuje slogan Zemlja diše, ovaj put izdvajamo onu naslovljenu Vjetar iz naših pluća, koji su pripremile odgojiteljice iz Dječjega vrtića Lane. Djeca su uživala dok su izrađivala male brodove, vjetrenjače, puhala boje po papiru, pokretala igračke svojim dahom, a voditeljice su im svaki dan priredile nove igre.

Mališani u Zemlji bez granica crtaju i uče engleski jezik na kreativan način, a u tome im pomažu stručnjaci iz Helen Doron English Osijek. A kako mogu postati kraljevi, kraljice, princeze i vile, otkriva im Ela Vilupek iz Društva Naša djeca. Veliko je zanimanje djece pobudila već tradicionalna radionica hodanja na štulama, ovaj put naslovljena Diši duboko, štula je visoko, pod vodstvom Adriane Romić i Karle Matić, koje su i same prije nekoliko godina bile polaznice te radionice.

Zanimljivo je bilo i u Tvrđi, gdje su brojne škole i institucije prštale od kreativnosti. Tako je u Muzeju Slavonije održana radionica Zadihana štafeta, pod vodstvom muzejskog pedagoga Denisa Detlinga, s tim da djeca pišu poruke Zemlji.

Uz to, Zemlja bez granica ugošćuje neobične umjetnike koji izvode zanimljive performanse. Jedan od njih je Adrian Schvarzstein iz Španjolske, odnosno The Greenman, poznati ulični zabavljač, klaun i glumac, koji je u ulozi došljaka iznenađivao, šokirao i do suza nasmijavao prolaznike.

Zahvaljujući svemu tome, ali i brojnim drugim atraktivnim sadržajima, ova manifestacija spaja sve generacije, ali i predstavlja brend koji je odavno prešao granice grada na Dravi. Njome se Breza pridružuje kandidaturi Osijeka za prijestolnicu kulture 2020. godine.

Vesna LATINOVIĆ
OTVORENJE ZEMLJE BEZ GRANICA

Zemlja bez granica svoja imaginarna vrata otvorit će u subotu (30. kolovoza), u Drvengradu (Perivoj kralja Tomislava). Prvo će ugostiti najmlađe posjetitelje od 18 sati, kada će oživjeti Drvengrad, a u 20 sati, uz zvuk gonga, počet će čudesno, bajkovito putovanje kroz igru svjetla, zvukova, pokreta i mirisa Zemlje koja diše.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike