Regija
HRVATSKI DUHANI OBILJEŽILI PETNAESTE DANE POLJA DUHANA

Otkup 8600 tona duhana
Objavljeno 28. kolovoza, 2014.

VIROVITICA/KUTJEVO – Na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji obilježeni su 15. Dani polja duhana. Na jedinstvenoj dvodnevnoj manifestaciji u organizaciji Hrvatskih duhana koji posluju u sastavu Adris grupe, okupilo se 30 domaćih i stranih poslovnih partnera Hrvatskih duhana iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske, Italije, Mađarske, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Poljske, SAD-a, Singapura te više od 100 proizvođača duhana kooperanata Hrvatskih duhana. Uz prezentaciju rezultata proizvodnje s ciljem unaprjeđenja proizvodnog procesa, smanjenja troškova te povećanja prinosa i kvalitete duhana, obišli su pokusna polja duhana i polja većih kooperanata, te novosagrađene sušare koje kao energent koriste drvenu sječku.

Hrvatski su duhani ove godine ugovorili proizvodnju na ukupno 3796 hektara duhana, odnosno 3300 hektara tipa virdžinije i 496 hektara berleya. Nakon klimatski nepovoljne 2013. godine zbog neuobičajeno rane pojave mraza, ove godine proizvođači se suočavaju s izrazito kišnim uvjetima, što će zasigurno negativno utjecati na kvalitetu i prinose ovogodišnje berbe. Unatoč tome, s očekivanim prinosom od 2200 kilograma po hektaru, očekuje se otkup oko 8600 tona duhana, odnosno 7300 tona virdžinije i 1300 tona berleya.

Svjesni činjenice da bez stalnog ulaganja i tehnološkog unapređenja nema rezultata, Hrvatski duhani potiču ulaganje u navodnjavanje i adaptaciju sušnih kapaciteta.

- Cilj nam je proizvođačima nuditi tehnološka rješenja kojima je moguće povećati kvalitetu i prinos, smanjiti troškove proizvodnje, kako bi u konačnici imali konkurentan i kvalitetan proizvod na sve zahtjevnijem tržištu - rekao je novoimenovani direktor Hrvatskih duhana, dipl. ing. Zlatko Pleša.

Ohrabreni izuzetno dobrim rezultatima projekta navodnjavanja u protekle tri godine, ove su godine sustavi za navodnjavanje postavljeni kod 105 proizvođača na 403 hektara, što je više od 12 posto ukupnih zasađenih površina. Da bi smanjili trošak energenta za sušenje i povećali profitabilnost, nastavlja se investiranje u nabavu novih termogena za sušenje i adaptaciju postojećih. Rezultat je projekta, započetog prije tri godine, da 15 posto sušnica kao energent koriste ogrjevno drvo, iver ili drvnu sječku i pelete koji su dostupni na tržištu, što predstavlja značajno povećanje udjela sušnica koje koriste biomasu kao alternativni izvor energije. S obzirom na stalni rast cijene energije, dugoročno je rješenje proizvodnja vlastitog energenta na obiteljskom gospodarstvu koji je jeftiniji od onih na tržištu.

Cilj je Hrvatskih duhana i dalje njegovati partnerski odnos sa svojim kooperantima i zajednički raditi na unaprjeđenju primarne proizvodnje i osiguranju njene profitabilnosti i održivosti. Svi sudionici su razgledavanje završili na svečanom ručku u pogonima Hrvatskih duhana u Kutjevu, a za dobro druženje bile su zadužene članice ženskog tamburaškog sastava Garavuše. (AGM Kruna)

Hrvatski duhani potiču ulaganje u navodnjavanje i adaptaciju sušnih kapaciteta

Možda ste propustili...

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike