Novosti
ANALIZA POSLOVANJA NAJVEĆIH TVRTKI

Hrvatska jedina ex YU
zemlja s padom BDP-a
Objavljeno 27. kolovoza, 2014.
Najviše se novca zarađuje u naftnom biznisu

Jedan od svjetskih lidera u području osiguranja potraživanja, konzultantska tvrtka Coface, izradila je top-listu 50 najvećih kompanija po prometu u regiji koju su nazvali: Jadran/Balkan, a zapravo je riječ o zemljama bivše Jugoslavije.

Prve tri kompanije u regiji su, naravno, “naftni igrači”. Top-listu predvodi Ina, na dugom je mjestu slovenski Petrol, a na trećem Naftna industrija Srbije. Četvrto mjesto drži Konzum, a peto Hrvatska elektroprivreda, dvije snažne hrvatske tvrtke koje postaju regionalni igrači. Od hrvatskih tvrtki na popisu su još Hrvatski telekom (11. mjesto), Prirodni plin (12. mjesto), HEP - Operator distribucijskog sustava (17.), Petrol (22.), Zagrebački holding (26.), Plodine (33.), Pliva (36.), Tisak (37.), Lidl (38.), Vipnet (40.), Vindija (41.), Kaufland (42.), Mercator - H (46.) i Petrokemija, koja je na 47. mjestu među top 50.

Coface opisuje Hrvatsku kao zemlju koja je dosta pogođena krizom, ali optimistično zaključuje da Hrvatska ima najviše kompanija među provih 50, čak 17 (jednu više nego 2012. godine). Konzultantska tvrtka također napominje da je Hrvatska “domovina” dviju tvrtki koje zapošljavaju najviše ljudi na Balkanu: Konzum (12.127 zaposlenih) i Zagrebački holding, koji zapošljava nevjerojatnih 11.630 osoba.

Analiza navodi i da je najviše kompanija (9) koje su se penjale na ljestvici u Hrvatskoj, ali i najviše novih kompanija, koje su se prvi put našle na top-listi 2013., dolazi iz Hrvatske (4).

Iako su prognoze dosta naklone, čak ni Coface nije prorekao gospodarski rast Hrvatske u ovoj godini. Naime, Hrvatska će biti jedina zemlja od svih republika bivše Jugoslavije koja će imati negativan BDP, odnosno -0,6 posto. Prognoza za 2015. godinu je rast BDP-a od 1,5 posto.

Prema sektorima, Coface navodi da se najviše novca na Balkanu zarađuje u naftnom biznisu, zatim u poslovima dobave (električne) energije te u maloprodaji. Telekomunikacije su još uvijek u usponu i zauzimaju četvrto mjesto po zaradi.

Vuk TEŠIJA
LOŠE SNALAŽENJE

Suočene s padom potražnje, hrvatske su se tvrtke loše snašle, kažu u analizi. Coface spominje i da su optužbe bivšeg ministra financija za korupciju vlasti svakako pridonijele tomu da Hrvatska ima najlošiji indeks potrošačkog povjerenja u cijeloj EU. Analiza napominje da će Hrvatska imati benefita od popravka globalne ekonomske situacije, ali to neće biti presudno. Coface tvrdi da je činjenica što smo ušli u EU, iako se ne osjeti, zapravo bitna i odvaja nas od ostalih zemalja. Predviđaju da će to stvoriti velike prilike i privući kapital u budućnosti.

Top 20

INA - INDUSTRIJA NAFTE d.d.

PETROL, SLOVENSKA ENERGETSKA DRUŽBA d.d.

NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE AD

KONZUM d.d.

HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA d.d.

HOLDING SLOVENSKE ELEKTRARNE d.o.o.

POSLOVNI SISTEM MERCATOR d.d.

ELEKTROPRIVREDA SRBIJE

GEN-I, TRGOVANJE IN PRODAJA ELEKTRIČNE ENERGIJE

KRKA, TOVARNA ZDRAVIL d.d.

HRVATSKI TELEKOM, d.d.

PRIRODNI PLIN d.o.o.

TELEKOM SRBIJA

OMV SLOVENIJA, TRGOVINA Z NAFTO IN NAFTNIMI DERIVATI

TENT DOO

GORENJE GOSPODINJSKI APARATI d.d.

HEP - OPERATOR DISTRIBUCIJSKOG SUSTAVA d.o.o.

TELEKOM SLOVENIJE, d.d.

DELHAIZE SERBIA d.o.o.

REVOZ PODJETJE ZA PROIZVODNJO IN KOMERCIALIZACIJO AVTOMOBILOV d.d.

Najčitanije iz rubrike