Regija
UKIDA LI SE RADNO MJESTO U KNJIŽNICI

Belomanastirska knjižnica uskoro bez
računovođe, upitne plaće i poslovanje?
Objavljeno 26. kolovoza, 2014.
Poslovanje Knjižnice već je svedeno na minimum, tvrdi ravnateljica Marija Kretić-Nađ

BELI MANASTIR - Ukidaju li se radna mjesta u ustanovama nad kojima ingerenciju ima Grad Beli Manastir, sve se češće pitaju njihovi djelatnici. Odnosi se to prije svega na Gradsku knjižnicu. Posljednjeg dana kolovoza, naime, zbog umirovljenja, tamo će ostati slobodno mjesto računovođe. Stoga je 11. lipnja na sjednici Upravnog vijeća Knjižnice, donesena odluka o raspisivanju natječaja za radno mjesto naziva voditelj računovodstva i administrativnih poslova. Mjesec dana kasnije, u Narodnim novinama i na web stranici Knjižnice, natječaj je i objavljen, a na njega se javilo pet kandidatkinja od kojih samo jedna nije zadovoljavala formalne uvjete - visoku stručnu spremu. Preostale kandidatkinje pozvane su na testiranje i intervju, ali do današnjeg dana nikakva odluka nije donesena pa knjižničari Gradske knjižnice strahuju za isplatu plaća i održivost jedine narodne knjižnice u Baranji.

- Od početka godine traje usklađivanje naših pravnih akata s aktima osnivača. Napravljena je nova sistematizacija i opis poslova u skladu sa zakonima, a zaposlenicima Knjižnice jasno je stavljeno do znanja kako se nikakva stručna ni znanstvena zvanja u novoj sistematizaciji ne vrednuju. Nakon raspisivanja natječaja i objave poziva za testiranje, predsjednik Upravnog vijeća, koji se o svemu konzultira s gradskom upravom, naglo mijenja mišljenje i traži poništenje natječaja - objašnjava Marija Kretić-Nađ (na snimci desno), ravnateljica Knjižnice, naglašavajući kako su, ipak, pisano testiranje i intervjui provedeni do kraja te je na sjednici UV-a, 13. kolovoza, predočen zapisnik Povjerenstva s rang-listom kandidatkinja.

- Na istoj su sjednici nazočna bila samo dva člana, jer treći obavlja sezonske poslove na moru. Predsjednik UV-a, Tamaš Najbauer, opet je zatražio poništenje natječaja, bez zakonskih i pravnih razloga te bez ikakve pisane odluke gradske uprave ili Gradskog vijeća. Započeo je priču o racionalizaciji radnih mjesta i proračunskim uštedama. Budući da se o tome počelo govoriti nakon što je shvaćeno da u radni odnos ne može biti primljena osoba koju je vjerojatno namjeravao zaposliti, opravdano sumnjamo u nametanje vlastitih interesa i samovoljno kršenje propisa - tvrdi ravnateljica Kretić-Nađ, napominjući kako su proračunske uštede već svele poslovanje Knjižnice na minimum, a da se o razvojnim programima i ne razgovara, broj nabavljenih knjiga smanjuje se, a kulturni se programi odvijaju na volonterskoj osnovi. Stoga, podvlači, racionalizacija jedinog radnog mjesta u administraciji nije racionalizacija nego njegovo ukidanje. Ističe kako je nemoćna u novonastaloj situaciji.

- Knjižnicom upravlja Upravno vijeće koje donosi odluke, a koje je imenovao gradonačelnik. Mogu se samo ispričati svim kandidatkinjama te apelirati na naše korisnike da svojim čitanjem ukažu na značenje naše ustanove. Preostaje mi jedino podnijeti prijavu državnom inspektoratu Ministarstva rada kako bi se ustanovilo je li natječaj zakonito proveden, unatoč činjenici da proces donošenja odluke o prijmu u službu nije završen, budući da nikakva odluka na sjednici UV-a nije donesena, jer su na njoj nazočni bili samo predsjednik i jedan član - završava Kretić-Nađ, pitajući se hoće li sve poslove u gradskim ustanovama obavljati četvorica gradonačelnika jedinog baranjskog grada.

Ivica GETTO

Ivan Doboš

gradonačelnik Belog Manastira

Objedinit ćemo računovodstva svih gradskih ustanova

Gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, demantira većinu onoga što je navela Kretić-Nađ. “Ne radi se ni o kakvoj samovolji predsjednika UV-a Gradske knjižnice, niti želji za zapošljavanje njegove kandidatkinje, nego činjenici da planiramo objediniti računovodstva svih gradskih ustanova na jednom mjestu - u gradskoj upravi. O tome se već duže priča i ta je točka trebala biti na sjednici Gradskog vijeća, ali je skinuta s dnevnog reda”, objašnjava Doboš, naglašavajući kako će nastojati da računovodstvene poslove obavljaju s postojećim kadrom, odnosno s već zaposlenim u gradskoj upravi, uz samo eventualno zapošljavanje novog djelatnika. “Već sada su objedinjeni računovodstveni poslovi u Dječjem vrtiću i Centru za kulturu. Preostaje još objediniti iste poslove za Gradsku knjižnicu i Javnu profesionalnu vatrogasnu postrojbu”, kaže, ponavljajući da se rukovode isključivo željom za racionalizacijom troškova. Natječaj za radno mjesto voditelj računovodstva i administrativnih poslova u Gradskoj knjižnici, dakle, bit će poništen.

Najčitanije iz rubrike