Regija
NAKON APELA KOJI JE UPUTILA KOMORA

Udruga cestovnih prijevoznika pozvala
članice da prevezu stočnu hranu u Gunju
Objavljeno 23. kolovoza, 2014.

GUNJA - Nakon apela koji je uputila Hrvatska poljoprivredna komora zbog propadanja donacija stočne hrane, za Gunju i ostala prije dva mjeseca poplavljena područja jer ih nema tko prevesti javila se Udruga cestovnih prijevoznika i ponudila pomoć. Kako nam je rekao Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, nazvao ih je jedino Marijan Banelli, predsjednik Hrvatske udruge cestovnih prijevoznika, i rekao da će pozvati svoje članove neka se, ako mogu, odazovu i prevezu stočnu hranu za Gunju.

- Budući da ta udruga ima oko 5000 članova, vjerujemo da će se netko ipak javiti i pomoći stočarima nedavno poplavljenih područja - rekao je Brlošić te dodao kako su im se javili i iz Ministarstva poljoprivrede i također naveli da će pomoći da se to odradi, ali nisu ništa konkretizirali.

Valja podsjetiti da od početka poplava Hrvatska poljoprivredna komora prikuplja donacije stočne hrane, pomaže oko transporta i šalje je na ugrožena područja. Do sada su, kako su naveli iz HPK-a, preko donacija prijevoznika i naftnih kompanija koordinirali prijevoz oko 1200 tona stočne hrane i sijena. U svojim evidencijama trenutno imaju zabilježeno još oko 3000 tona stočne hrane za čiji je prijevoz potrebno oko 25.000 litara goriva i 125 kamiona, a pomoć oko transporta su tražili i od Crvenog križa, Ministarstva obrane te Zagreb Holdinga, no oni, kako to navode iz HPK-a, nisu smatrali prioritetnim. HPK se nedavno angažirao i oko pomoći uklanjanja ambrozije s oranica koje su bile poplavljene.

- Tu su u susret poljoprivrednicima izašle Hrvatske šume i obećale poslati 12 svojih traktora za malčiranje, odnosno sjeckanjem i ustinjavanjem ambrozije i ostalih korova te zastiranjem tla prirodnim materijalima. Stiglo je devet traktora i oni već rade na terenu. Jedan traktor može na dan skinuti oko tri hektara, odnosno ukupno 30-ak hektara tako da će taj postupak potrajati - kaže Brlošić.

Prema raspoloživoj evidenciji obradivih poplavljenih površina malčirati treba oko 7.000 ha od kojih samo u Gunji 1.800 hektara. Kako navodi Brlošić, ti strojevi zahtijevaju goleme količine goriva, tako da je dogovoreno da će polovinu financirati država, a za drugu polovinu se traži da ga financira županija.Z.Rupčić

Od početka poplava Hrvatska poljoprivredna komora prikuplja donacije stočne hrane

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike