Novosti
VLADA NE ODUSTAJE OD POLITIKE SLAVKA LINIĆA, ALI KORIGIRA SMJER...

Porezno rasterećenje plaća moglo bi smanjiti cijenu rada
Objavljeno 22. kolovoza, 2014.

Mini porezna reforma kojom Vlada želi smanjiti porezni pritisak na plaće građana kako bi se one povećale bila je nezaobilazno pitanje ministrima uoči sjednice Vlade, prve nakon ljetne stanke.

Ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras na pitanje vjeruje li da će poslovaci biti fer i da će to otići građanima, a da se neće smanjiti cijena rada izjavio je kako misli da će “svi pošteni poslodavci iskoristiti mogućnost da radnici budu zadovoljniji i mjesečno zarade nekad 200, nekad 300 kuna i možda više. Tako je s te strane Vlada odlučila napraviti iskorak u tom smjeru da se ljude porezno rastereti i da se prvi put nakon dugo vremena, rekao bih šest-sedam godina, ide u porezno rasterećenje rada. A na neki način i otvara mogućnost dodatne zarade i povećanja potrošnje. Kada se točno definira prijedlog, bit će predstavljen od resornog ministra”, rekao je.

Maras ovaj potez ne vidi kao potpun zaokret od politike bivšeg ministra financija Slavka Linića, već poručuje kao je to politika Vlade. Pojasnio je kako će se nadoknaditi gubitak u državnoj blagajni smanjenjem poreznog opterećenja građana. “Jedan dio deficita nadoknadit će se dodatnim prihodima. Znači, ako to bude rezultiralo povećanjem prihoda u proračunu kroz veći PDV, a jedan dio će se nadoknaditi racionalizacijom. Moramo ići u smanjenje troškova, a s druge strane otvarati prostor ljudima i gospodarstvu kako bi dodatnom potrošnjom potaknuli naš BDP”, poručio je.

Maras je naveo i kako u Vladi misle smanjiti izdatke od 31 milijarde kuna, koliko država godišnje izdvaja za plaće u javnom sektoru. “Smanjit će se kako smo i govorili. Znači, centralnim obračunom plaća (COP) uspjeli smo sve staviti pod jednu kapu. Može se racionalizacijom prekovremenih i određenih dodataka smanjiti značajan iznos koji će se vjerojatno na godinu mjeriti stotinama milijuna kuna”, zaključio je ministar.

I prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić nakon sjednice Vlade podržala je rasterećenje plaća. “Apsolutno podržavamo mini poreznu reformu, odnosno porezno rasterećenje građana. Smatramo da je to direktni doprinos pozitivnoj investicijskoj klimi”, rekla je predsjednica HNS-a. Kada bi izmjene poreza na dohodak trebale stupiti na snagu, još se ne zna. “To ćemo još vidjeti. Mislim da je to moguće napraviti od 1.1. sljedeće godine, a ako ima mogućnosti i prije”, poručila je Vesna Pusić(MS)

OTVORENO PISMO SINDIKATA VLADI
Ne oporezivati plaće ispod 3017 kuna

“Hrvatska udruga radničkih sindikata podržava najavljenu promjenu poreza na dohodak kojim bi se povećao neoporezivi dio plaće. No, smatramo da povećanje neoporezive osnovice treba podići na razinu minimalne plaće koja iznosi 3017 kuna”, stoji u pismu koje je Hrvatska udruga radničkih sindikata poslala Vladi RH. “Povećanje s 2200 kuna na 2400 ili 2600 kuna nije zanemarivo, ali nije ni dovoljno! Podsjećamo da više od petine građana RH živi s primanjima ispod praga siromaštva koji iznosi 2010 kuna. Trećina građana RH živi u riziku od siromaštva. Stoga je, smatra HURS, nužno neoporezivi dio dohotka izjednačiti s minimalnom plaćom, jer je najvažnije poboljšati život najugroženijih građana”, poručuju iz HURS-a. HURS je pozvao Vladu da u promjeni poreza na dohodak bude ekspeditivna kao što je bila kada je povećala stopu PDV-a.(V.T.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike