Novosti
GRADONAČELNIK PROTIV REFORME

Vinković: Poreznom reformom Đakovo gubi 5 milijuna kuna
Objavljeno 22. kolovoza, 2014.

Vezani članci

VLADA NE ODUSTAJE OD POLITIKE SLAVKA LINIĆA, ALI KORIGIRA SMJER...

Porezno rasterećenje plaća moglo bi smanjiti cijenu rada

Smrt lokalne samouprave, tako je miniporeznu reformu koja je najavljena iz Vlade, jučer nazvao gradonačelnik Đakova Zoran Vinković.

– Ta reforma neće dovesti ni do povećanja standarda građana ni do poticanja gospodarskog razvoja, a poglavito će se negativno odraziti u najnerazvijenijem dijelu RH – u Slavoniji i Baranji, u kojoj je godišnji prihod stanovnika upola manji od razvijenog dijela RH - rekao je Vinković. Njegova računica kaže da bi u godini dana ovom poreznom reformom Grad Đakovo izgubio četiri do pet milijuna kuna, što je izuzetno mnogo, ocijenio je, u odnosu na fiskalni kapacitet grada i njegov proračun od 40-ak milijuna kuna.

– Grad već dosad zbog Vladine odluke o neplaćanju komunalnog doprinosa za svoje objekte značajno gubi - dodao je gradonačelnik. “Porezna reforma samo fiktivno povećava standard građana. To znači da na minimalne plaće u ovoj regiji njome dolazi do povećanja samo za 20-30 kn, s druge strane, golem je udar na stanje svih jedinica lokalne i regionalne samouprave, jer im je porez na dohodak zapravo osnovni prihod”, naglasio je Vinković, uz ocjenu da Lalovac samo nastavlja Linićevim putem.

– Lalovac ispred sebe vidi samo rupu u proračunu, želi napuniti državni proračun, a ne vidi da time uništava sav teritorijalni ustroj RH, uništava lokalnu i regionalnu samoupravu. Stoga, pozivam predsjednika Republike i Vladu da shvate ozbiljnost situacije, da su jedinice lokalne i regionalne samouprave sastavni dio ustroja RH i da se porezna reforma ne može ovako provoditi, nego da Hrvatskoj treba stvarna fiskalna decentralizacija i ravnomjerna podjela svih poreza i prema državi i prema jedinicama lokalne samouprave - poručio je Vinković. Dodao je da Vlada ovakvim potezima “ugrožava opstojnost jedinica lokalne samouprave, odnosno socijalu, predškolski odgoj, sport i kulturu, ali i druge djelatnosti o kojima skrbe gradovi i općine”.S.Župan

Možda ste propustili...

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura