Regija
POŽAR U ĐAKOVU

Vatrogasci se morali probijati
kroz otpadom zakrčene hodnike
napuštene zgrade Mimoza
Objavljeno 22. kolovoza, 2014.

ĐAKOVO – Dogodilo se i to - prvi put u 14 godina otkako ju je bivša Đakovština d.d. prepustila državi na ime poreznog duga – prvi požar u divovskoj no sve derutnijoj i opustošenijoj zgradi Mimozi. Požar je zahvatio najvišu etažu zdanja od 8300 kvadrata, a koji je, dok je Mimoza bila upravno i administrativnos srce PIK-a Đakovo, a poslije njegovog pravnog sljednika Đakovštine služio za svojevrsni team-building sa spravama za vježbanje i internim šankom.

- Dim s vrha zgrade primijetili su djelatnici ispostave Zavoda za zapošljavanje. Zbog pravovremene dojave, kada smo stigli požar je još bio “svjež” pa smo ga uspjeli brzo lokalizirati. U protivnom, da je bio vikend i da uokolo nije bilo ljudi, tko zna kakvih je razmjera mogao biti, kaže zapovjednik DVD-a Đakovo Ivan Klemen.

Kaže, gorjela je prostorija u kojoj je bio nabacan uredski inventar. No, simptomatično je to, a zorno govori u kakvom je stanju nekadašnja perjanica moderne poslovne arhitekture, što su se vatrogasci do vrha zgrade probijali čak 15-ak minuta zbog zakrčenosti prolaza i hodnika, dok je samo gašenje trajalo oko pola sata, a dogašivanje sat vremena.

– Prolazi i hodnici zakrčeni su kojekakvim papirima i drugim ostacima. Neobično je što ni jedna vrata na putu do požara nisu bila zaključana te smo stigli bez korištenja javnih ovlasti za provaljivanje u zaključani prostor - naglašava Klemen. Uzrocima požara pozabavit će se policijski službenici za zaštitu od požara.

Jučerašnji požar kruna je nemara o Mimozi. Zgrada je ruinirana, pokradena, u njezinim se prostorima skupljaju beskućnici, dok su lopovi bakreni krov ogulili i prodali pod sekundarnu sirovinu. Država ju je svojevremeno prodavala za 24 milijuna kuna no neuspješno, a Grad je cijelo vrijeme zastupao ideju da se u nju, na jednom mjestu, smjesti sva administracija, sada dislocirana po cijelome Đakovu. Nekoliko radnika do prije tri godine održavalo je, čistilo i nadziralo Mimozu, no s okončanjem stečaja Đakovštine stalo se i s tim pa je u zgradi angažirana zaštitarska služba, no tadašnji AUDIO ubrzo je prekinuo i tu praksu, a stakleno-betonska zgradurina otada je bez nadzora, što rezultira njenom sve većom devastacijom i zapuštenošću. Kosoričina Vlada na kraju svog mandata nakanila ju je darovati Gradu, no lokalna samouprava pristaje preuzeti objekt tek nakon što ga država sanira… Zadnji, nedavni potez države s Mimozom, suradnja je s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) - stavljena je u projekt “Projekti 100”, a za iskazivanje interesa za državnom imovinom s ciljem stavljanja u funkciju zapuštenih državnih nekretnina na način da one postanu motor daljnjeg razvitka jedinica lokalne samouprave, ali i prikupljanja značajnih financijskih sredstva, kao i mišljenja i ideja zainteresirane javnosti kako to i ostvariti. Na ovo potonje odmah po objavi “Projekata 100” građane je pozvao đakovački SDP. Tako se Mimoza našla uz bok s kompleksom Goli otok, Političkom školom u Kumrovcu, brojnim vojarnama... Samo da do konačnog rješenje za zgradu u njoj ne izbije novi, daleko razorniji požar...

Suzana ŽUPAN
RJEŠENJE PRESELITI ADMINISTRACIJU

Grad Đakovo, kad je riječ o rješenju za Mimozu, ostaje pri projektu iz 2002. “Mimoza mora biti stavljena u funkciju prema prijedlogu Grada - da se u nju smjesti sav administrativni aparat, i državni i županijski. U Đakovu postoji nedostatak prostora, a na ovaj bi način sva administracija bila na jednome mjestu”, izjavio je Vinković. Dodao je i kako je to jedino moguće rješenje, uz uvjet da država prethodno sanira zgradu. “Država je ta koja je dopustila da zgrada propadne”, zaključio je Vinković.

Možda ste propustili...

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike