Novosti
LICENCE ZA GLAZBU SU MEĐU NAJMANJIMA U EUROPI

ZAMP: Ne spremamo novi udar na ugostitelje EIZ: Cijene trebaju rasti
Objavljeno 21. kolovoza, 2014.
Postoji prostor za povećanje cijena licenci za glazbu, kažu autorice studije

Vezani članci

NAJAVE SMANJENJA AUTORSKIH NAKNADA

Ugostitelji već slave smanjivanje naknada

Hrvatsko društvo skladatelja i njegova stručna služba ZAMP naručili su od Ekonomskog instituta Zagreb istraživanje čiji je cilj bio utvrditi ekonomski opravdanu cijenu kolektivne licence korištenja glazbe za ugostitelje u europskim zemljama. U istraživanje je uključena 21 zemlja za koju je bilo moguće dobiti podatke.

- Iako pojedini ugostitelji ističu kako je naknada koju plaćaju za glazbu previsoka u odnosu na druge države i ugrožava im poslovanje, rezultati složenog istraživanja pokazuju suprotno - cijena licence za ugostitelje u Hrvatskoj je relativno niska i ima minimalan utjecaj na poslovanje ugostitelja. Štoviše, udjeli rashoda za glazbu u ukupnim prihodima i materijalnim troškovima hrvatskih ugostitelja ne prelaze europski prosjek, već su najčešće dvostruko pa i trostruko niži od njega. Na listi koja mjeri prosječnu ponderiranu cijenu mjesečne licence samo za autorsko pravo Hrvatska je tako 17. od 19 zemalja. Najskuplja je Norveška sa 78 eura, Hrvatska na 17. mjestu ima cijenu od 16 eura, a jeftinije su od nje samo Češka i Grčka, ističu u Hrvatskom društvu skladatelja i ZAMP-u.

Na listi koja mjeri zajedničku cijenu autorskog i izvođačkog prava Hrvatska je opet pri dnu: na 8. mjestu od 9 zemalja za koje je bila moguća takva analiza. Najskuplja je Španjolska sa 70 eura mjesečno, najjeftinija Grčka sa 17 eura, dok je hrvatska cijena 21 euro.

- A kako prolazi onaj uobičajeni, tzv. račun za ZAMP koji ugostitelji plaćaju i koji, radi jednostavnosti, sjedinjuje sva tri glazbena prava - autorsko, izvođačko i pravo proizvođača fonograma? Od šest zemalja koje sjedinjuju tri prava u mjesečnom računu (pa je za njih usporedba i bila moguća), Hrvatska je ponovno predzadnja, na 5. mjestu. Najskuplje sva tri prava plaćaju ugostitelji u Danskoj, 85 eura; najjeftinije u Srbiji, 11 eura, dok je iznos kojim prosječni hrvatski ugostitelj podmiruje kolektivni račun svim vlasnicima glazbenih prava 26 eura. Također, napominjemo da za 2014. nije bilo i neće biti nikakvog porasta naknade za ugostiteljske i smještajne objekte u odnosu na 2013. godinu, kažu u ZAMP-u.

Autorice studije, dr. sc. Marina Tkalec i dr. sc. Maruška Vizek s Ekonomskog instituta Zagreb , zaključuju: “Proizlazi da je licenca za glazbu u Hrvatskoj podcijenjena te da postoji određeni prostor za povećanje cijena za sve tri vrste prava”.

Eduard SOUDIL
FISKALIZACIJA JE KONAČNO POKAZALA KOLIKA JE ZARADA

“Čak i ako analiziramo poslovne pokazatelje ugostitelja prije 2013. godine, rezultati analize svejedno upućuju na zaključak da se na rashode za kolektivnu licencu troši značajno manji udio ukupnih prihoda i ukupnih materijalnih troškova hrvatskih restorana i barova u odnosu na analizirane europske zemlje. Ako pak analiziramo rezultate poslovanja ugostitelja za 2013. godinu, koja je ujedno i prva godina primjene fiskalnih blagajni u poslovanju ugostitelja, vidjet ćemo da rashodi za kolektivnu licencu imaju još manji udio u ukupnim prihodima i materijalnim troškovima. Razlog za takvu promjenu je činjenica da je uvođenje fiskalnih blagajni prvi put dovelo do toga da imamo uvid u stvarnu strukturu prihoda i rashoda hrvatskih ugostitelja”, ističu autorice studije.

NA ŠTO JE ZAMP LANI POTROŠIO 104 MILIJUNA KUNA?

Europski parlament izglasao je u veljači novu direktivu o kolektivnoj zaštiti autorskih i srodnih prava na osnovi koje će ZAMP od 2015. godine morati objavljivati strukturu svojih troškova. ZAMP je lani imao rekordan prihod od 104,6 milijuna kuna, a u financijskom izvješću detaljno je objašnjen trošak za samo 927 tisuća kuna. U izvješću su navedene samo tri skupine troškova - 24,98 milijuna kuna potrošeno je za plaće i ostale troškove ZAMP-a; 7,17 milijuna kuna odbitci su za socijalnu i kulturnu namjenu, a neto iznos koji se razdjeljuje autorima iznosi 72,43 milijuna kuna.

0,35%

je udio naknade za korištenje glazbe (koja uključuje prava autora, izvođača i proizvođača fonograma) u troškovima (ne prihodu) ugostiteljskog poduzeća

182

kune je prosječna naknada koju mjesečno za korištenje glazbe plaća prosječan hrvatski cafe-bar

Najčitanije iz rubrike