Novosti
NAJAVE SMANJENJA AUTORSKIH NAKNADA

Ugostitelji već slave smanjivanje naknada
Objavljeno 8. siječnja, 2014.
Autorske naknade smanjit će se u paketu sa 27 parafiskalnih nameta

Nedavna najava pomoćnika ministra financija Branka Šegona o mogućem smanjenju autorskih, izvođačkih i diskografskih naknada za skladatelje, tekstopisce i glazbenike, ovih je dana uzburkala duhove i izazvala oprečne reakcije svih zainteresiranih strana.

Podsjetimo, u sklopu najave Vlade RH o ukidanju ili smanjenju 27 parafiskalnih nameta Šegon je izjavio: "Jedan od prvih pregovora koji će početi bit će smanjenje naknada ZAMP-a." Očekivano, u Hrvatskom društvu skladatelja – Zaštita autorskih muzičkih prava (HDS-ZAMP) odmah su "skočili" na ovu najavu, a njihov službeni stav iznio nam je Milan Majerović-Stilinović, savjetnik za komunikacije HDS-ZAMP-a.

Svrstavanje na stranu ugostitelja

"HDS i HDS-ZAMP smatraju javnu najavu pomoćnika ministra u ime Vlade iznenađujućim i nekorektnim svrstavanjem na stranu jednih poduzetnika i jedne vrste radnih mjesta, odnosno ugostiteljskog ili hotelskog sektora koji su u gospodarkom rastu, protiv druge vrste poduzetnika i druge vrste radnih mjesta, dakle kreativnog sektora koji je u padu. Mislimo da je ova najava ishitrena, pravno i gospodarski potpuno neutemeljena. Nejasno je kako umanjivanje vrijednosti intelektualnog vlasništva pomaže razvoju gospodarstva – osim što u populističke svrhe dobro zvuči smanjivanje 'nameta', koji realno ne postoji. Jer autorska naknada je naknada za uslugu - korištenje glazbe, filma ili knjige u poslovne svrhe - koju plaćaju samo oni koji je koriste u svom poslovanju, a ne parafiskalni namet koji plaćaju svi", objašnjava on. Pri tome, dodaje, baš nitko nije prisiljen koristiti glazbu u poslovanju, ali kao korisnik ne može si niti uzeti pravo odlučivanja o visini naknade za njezino korištenje. "Sama visina autorske naknade kod ugostitelja iznosi 35 lipa na 100 kuna troškova nabave roba i usluga. Mislimo da takva naknada teško može ikoga ugroziti. Njezino smanjenje može jedino biti ograničavajući faktor za razvoj glazbenog poduzetništva, a HDS je ionako ranijih godina već sporazumno smanjivao naknade zbog razumijevanja za tešku gospodarsku situaciju", ističe savjetnik. To je u konačnici, upozorava, i dovelo do smanjenja ukupnih prihoda autora i drugih kreativaca. S druge strane, naravno, organizatori koncerata i vlasnici ugostiteljskih objekata, pa tako i oni osječki, pozdravljaju ovu najavu pomoćnika ministra.

Mutan segment gospodarstva

"Svatko bi trebao biti pošteno honoriran za svoj rad pa tako i autori i njihovi nasljednici, odnosno vlasnici autorskih prava. Pozdravljam uvođenje reda u ovaj doista mutan segment gospodarstva. Potrebno je plaćati korištenje autorskih prava, no nikako preko sumnjivih udruga kontroliranih uskim interesnim skupinama", ističe Igor Mlinarević, šef Agencije Luminis, koja se već godinama uspješno bavi organizacijom koncerata i drugih glazbenih događanja. Još izravniji je Dražen Bilandžić, vlasnik dvaju popularnih i posjećenih osječkih ugostiteljskih objekata – kafića St. Patrick's Pub i restorana Rustika. "Ako se najave Ministarstva financija ostvare, to bi značilo veliko smanjenje ugostiteljima. Koliko sam upoznat, naknada ZAMP-a za svaki lokal iznosila bi između 100 i 130 kuna, ovisno o njegovu kapacitetu, što je velika razlika u odnosu na sada. Za svoja dva lokala trenutačno plaćam oko 900 kuna mjesečno pa sada usporedite... Kada se svi ti nameti smanje, to će naravno dobro doći nama ugostiteljima, osobito u ovako teškoj situaciji. K tome, postavlja se pitanje - što je to uopće ZAMP? Koliko se ja razumijem, ni danas nitko ne zna točan odgovor na to pitanje. Ako ćemo iskreno, imali smo par primjera da netko uzima naknadu, a nitko ne zna što se krije iza toga. Čak su se i sami glazbenici znali buniti", kaže Bilandžić.

Tomislav LEVAK

Arsen Dedić

To je zadiranje u tuđi rad

O najavama pomoćnika ministra na službenim internetskim stranicama HDS ZAMP-a očitovali su se i sami poznati hrvatski kantautori, među kojima i Arsen Dedić. "To što sam čuo da se predlaže zadiranje je u tuđi rad i uzimanje rezultata nečijeg rada. Mislim da nitko na to nema prava. Smatram da bismo se svi mi koji od autorskog rada živimo trebali naći na jednom ozbiljnom sastanku jer su autorska prava trenutno pod upitnikom. Pod tim upitnikom svi mi živimo. Kada ugostitelji nama prestanu naplaćivati ono što nam nadolijevaju već desetljećima, onda mogu uzeti i naša prava", kaže Arsen.

ZLATAN STIPIŠIĆ GIBONNI

Zato što je dostupna, glazba nije bezvrijedna

"Stvar je u tome da silnici uvijek razumiju samo umjetnost koju mogu posjedovati – tajkuni u sefu čuvaju slike ili skulpture koje mogu kupiti, prodati i preprodati. Ne i pjesmu jer je ona nematerijalna, narodna umjetnost, svima dostupna - jednako i sveučilišnom profesoru i fizičkom radniku. Zato postoji i opće neshvaćanje i zloupotreba toga: ali zato što je dostupna, glazba nije bezvrijedna", osudio je najavu smanjenja naknade Zlatan Stipišić Gibonni.

Možda ste propustili...