Regija
DVA TJEDNA BEZ PITKE VODE

Jedino rješenje za Novu
Gradišku je obnova tvornice vode
Objavljeno 19. kolovoza, 2014.

NOVA GRADIŠKA - Već dva tjedna od kada su obilne kiše i oborine potpuno ispunile potok Šumetlicu, a bujični vodotoci zamutili izvore iz kojih se crpi voda, stanovnici novogradiške Posavine nemaju pitke vode. Problem opskrbe pitkom vodom ovdje postoji već godinama zbog više od tri desetljeća stare tvornice vode, a mogao bi se riješiti jedino potpunom obnovom dotrajalog vodoopskrbnog sustava. Posebice teško s problemom vode nose se obitelji s malom djecom.

- Očajni smo, jedva čekamo da nam voda dođe, da ne bude toliko žuta, da se normalno možemo okupati i da u njoj možemo okupati dijete - rekla nam je mlada majka petomjesečne bebe. Ona i suprug moraju kupovati vodu ne samo za piće nego i za kuhanje i pranje djeteta, što je dodatni namet na već osiromašeni kućni budžet, s obzirom na to da su oboje nezaposleni.

- Do sada smo dali oko 500 kuna za kupnju vode, jer bebu moramo dnevno kupati bar dva puta - veli otac. Ništa lakše nije ni vremešnijim Novogradiščanima jer problem s pitkom vodom ovaj grad i okolicu tišti već godinama.

- I sada kad dođe, ona nije za piće. Stanujem tu već gotovo trideset godina i ja ju ne pijem - kazala je starija sugrađanka sumnjajući da dotrajali vodoopskrbni sustav može preraditi mutnu i nezdravu vodu koju u izvorišta donese svaka obilnija kiša. No, da se već desetak dana poduzima sve što je neophodno za pronalaženje rješenja, kao danonoćno ispiranje gotovo 100 kilometara cjevovoda, potvrđuje Klara Štefanović, voditeljica postrojenja za preradu pitke vode u tvrtki Slavča. Navodi kako već sada građani imaju vodu koja je bistra i koja se, premda još uvijek ne slovi kao zdravstveno ispravana, može koristiti za sve sanitarne potrebe u kućanstvu.

- Može se koristiti za tuširanje, pranje pa čak i kuhanje, ali nije preporučljiva za malu djecu i za piće - kaže ona. Dok se problem ne riješi, za više od 30.000 stanovnika pitka se voda razvozi vatrogasnim cisternama. A prekjučer su predstavnici Slavče zajedno sa stručnjacima Zavoda za javno zdravstvo ponovo obavili uzorkovanje vode čija bi analiza već danas trebala pokazati je li voda za piće. Međutim, ako problem s pitkom vodom ovih dana bude i riješen, značit će to samo kratkoročno rješenje, dok se dugoročno može očekivati tek za nekoliko godina. Kako doznajemo, projekt je u izradi, dokumentacija je pripremljena, a značajne i skupe zahvate gradnje nove vodospreme, izmjenu kompletnog cjevovoda..., rješavat će Hrvatske vode uz pomoć EU fondova.

Marija RADOŠEVIĆ
PROBLEMATIČNA BAČICA

“Potok Šumetlica je relativno brzo saniran”, kaže Štefanović. No, problem je s akumulacijom Bačica koja se ne koristi i vjerojatno će proći još par tjedana dok se ne staloži oko 1,2 milijuna kubika vode. Pitka voda na novogradiškom području, nažalost, ovisi o vremenskim prilikama, a one ovoga ljeta stanovnicima toga kraja nisu nimalo naklonjene.

30.000

stanovnika pije vodu iz cisterni

Možda ste propustili...

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

DRŽAVNO PRVENSTVO

Četvrto mjesto

Najčitanije iz rubrike