Regija
GOSPA VOĆINSKA - KRALJICA SLAVONSKIH BREŽULJAKA

Čudotvorna slika Gospe “preživjela” je tri rata
Objavljeno 14. kolovoza, 2014.

Mjesto Voćin u zemljopisnom središtu mlade Požeške biskupije (utemeljene 1997. godine) od davnina je mjesto štovanja Majke Božje. Župna crkva u Voćinu sagrađena je koncem 15. stoljeća i predstavljala je iznimni spomenik gotičke arhitekture u Hrvatskoj. Oštećenja crkve nastala za turske vladavine u Slavoniji obnavljaju franjevci koncem 17. stoljeća i ona već tada sa svojim milosnim Gospinim kipom postaje hodočasničkom crkvom u koju su dolazili vjernici iz cijele Slavonije. Slika nepoznatog autora voćinske Gospe, Majke od Utočišta, potječe iz kraja 19. stoljeća, a samo čudom preživjela je dva svjetska i Domovinski rat. Voćinski župnik Josip Martinac 1940. godine tu je staru sliku pohranio u Dijecezanski muzej u Zagrebu, a ona je 21. kolovoza 1999. u procesiji pješaka iz Požege svečano vraćena u Voćin. I voćinska crkva mnogo je puta stradavala, ali nitko u njezinoj pet stoljeća dugoj povijesti tu sakralnu građevinu nije tako temeljito uništio kao srpski pobunjenici uz potporu JNA 13. prosinca 1991. Tada je, zajedno s crkvom, u ruševini nestao i Gospin kip koji je krasio svetište. Temeljni kamen za novu crkvu u izvornom obliku blagoslovio je 1998. papa Ivan Pavao II. za pohoda Hrvatskoj, a svečano ga je 2002. položio biskup Antun Škvorčević. Dvije godine kasnije ponovno su se oglasila i voćinska crkvena zvona s obnovljenog zvonika, a nakon desetljeća izgradnje, crkva je 14. kolovoza 2011. posvećena i predana župljanima na korištenje.

Tijekom cijele godine vjernici pojedinačno ili u skupinama, i ne samo iz Slavonije, hodočaste Voćinskoj Gospi. Posljednjih godina na blagdan Velike Gospe u Voćin hodočaste obitelji s mnogo djece, a 13. prosinca hrvatski branitelji organiziraju veličanstvena memorijalna hodočašća u znak sjećanja na 45 mučki ubijenih i dvojicu nestalih mještana općine Voćin 1991. godine, kao i na šest osoba stradalih od neprijateljske mine 1999. godine.P.Žarković

MOLITVA GOSPI VOĆINSKOJ

Gospo Voćinska, Majko od Utočišta!

Ti si obiljem svojih milosti tijekom više stoljećâ bila zaštita, utjeha i nada našem narodu u teškim povijesnim vremenima.

U svim stradanjima, progonima i patnjama, po tvojoj majčinskoj blizini, osjetili smo ruku pomoćnicu koja nas je snažno vodila k Isusu Kristu, jedinom Spasitelju čovjeka.

Puni vjere i dubokog pouzdanja stojimo pred tvojim milosnim likom i

molimo te: Brani našu domovinu i pomozi svima nama, koji te u svojim osobnim potrebama zazivamo.

Ostani s nama u svim kušnjama života, Majko od Utočišta, i ne daj da itko od nas skrene s puta tvoga Sina. Koji živi i kraljuje – danas i u vijeke.

Amen.

Zdravo, Marijo...

Možda ste propustili...

I OVE ĆE GODINE BITI ODRŽAN:BRUT

Rute za znatiželjne i za optimiste

U GRADSKOJ ČETVRTI OLAJNICA

Vukovar dobio BMX park

U DONJEM MIHOLJCU GRADI SE NOVA SPORTSKA INFRASTRUKTURA

Uskoro atraktivna pumptrack staza

Najčitanije iz rubrike