Novosti
MEĐUNARODNA ARBITRAŽA O NAFTNOJ KOMPANIJI

Rasprava o Ini mogla bi trajati dvije godine
Objavljeno 11. kolovoza, 2014.
Prvi danom arbitraže zadovoljan je ministar gospodarstva

Vezani članci

PREDSJEDNIK UPRAVE INE O PREGOVORIMA

Aldott: Puno smo uložili, MOL želi ostati strateški partner u Ini

Nakon propasti svih pregovora između Vlade RH i mađarske kompanije MOL o dioničarskom ugovoru Ine, jučer je u Pariz počela međunarodna arbitraža o tom slučaju.

Pred arbitražnim vijećem Međunarodne gospodarske komore Hrvatska pokušava dokazati kako je ugovor s MOL-om nezakonit te ga poništiti, a argument Vlade je pravomoćna presuda Ivi Sanaderu za uzimanje mita od predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, nakon čega su upravljačka prava prepuštena Mađarima. Ako Hrvatska uspije poništiti ugovor, Ina će biti vraćena na upravljanje državi.

Raspravom na prvom danu arbitražnog postupka zadovoljan je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je jučer bio u Parizu. Odvjetnik Luka Mišetić, član hrvatskog pravnog tima, za Novu TV objasnio je kako je arbitražni postupak tajan i da se podaci ne smiju iznositi u javnost. No, naglasio je kako su se obje strane dogovorile da će poštivati odluku ovog arbitražnog vijeća. Mišetić je rekao i kako je ovo tek prva rasprava, a prema iskustvima iz drugih slučajeva, proces bi mogao potrajati do dvije godine.

Mišetić je novinarima pojasnio kako je riječ o pravosudnom ročištu koje izgleda kao i svako drugo. Iznose se argumenti i dokazi, a bit će saslušani i svjedoci čija imena nisu poznata.

MOL jučer nije davao komentare o pripremnom ročištu. Podsjetimo, hrvatska Vlada podigla je tužbu protiv MOL-a i traži da se ugovor Sanderove vlade iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju proglase ništavnim. Hrvatska strana mišljenja je da je trenutačno važeći ugovor plod koruptivnog djela. Ako se arbitražni ugovor proglasi ništavnim, odnosi u Ini vratit će se na pravila iz ugovora iz 2003. godine. Hrvatska traži i naknadu štete za loše upravljanje kompanijom, a procijenila ju je na 6,2 milijarde dolara.

- Sve što je nastalo korupcijom ne može biti smatrano pravovaljanim. Ini treba partner, ali ne na koruptivnim temeljima - izjavio je predsjednik RH Ivo Josipović.

Proces u Parizu jučer je komentirao i bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

- Interesi ove zemlje potpuno su jasni. Ne smijemo se vraćati na državni i politički utjecaj u Ini. Moramo težiti racionalno upravljanoj kompaniji u kojoj je potpuno, prema modelu koji su Mađari imali 25 plus 1, zaštićen interes RH. Danas imamo 44 posto i potpuno smo nezaštićeni - rekao je Čačić.

Dijana PAVLOVIĆ/Media servis

6,2

milijarde dolara iznos je naknade štete koju traži Hrvatska za loše upravljanje kompanijom

LUKA MIŠETIĆ

član hrvatskog pravnog tima

Obje strane dogovorile su se da će poštivati odluku ovog arbitražnog vijeća

Možda ste propustili...

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament