Regija
MJESTO PROBOJA NASIPA JOŠ UVIJEK NIJE SANIRANO

Gunjanci u strahu od kiša: Ako nas Sava opet poplavi, nitko se više neće vratiti
Objavljeno 7. kolovoza, 2014.
Prema najavama iz BiH ako kiša nastavi padati tim intenzitetom, katastrofa biti još većih razmjera

GUNJA – Teško nama! Ni dva i pol mjeseca od nezapamćene katastrofe koja nas je preko noći prevorila u beskućnike ne nazire se kraj našoj patnji i mukama. Obnova kuća nije ni krenula, a ponovno nam prijete nove poplave. Prema najavama iz susjedne Bosne, ovaj će put, ako kiša nastavi padati tolikim intenzitetom, katastrofa biti još većih razmjera, očajni su Gunjanci. Iza njih je, kažu, neprospavana noć jer kiša koja je u noći između utorka i srijede neumorno padala ulijevala im je novi strah, podsjećala na ono što su proživjeli i što bi im se, upozoravaju, vrlo lako moglo ponovno dogoditi.

– Kuće nam nisu upotrebljive za život, spavamo na madracima na golom betonu i svaka nova kiša produbljuje agoniju i ubija nam i ono malo nade da ćemo do jeseni obnoviti svoje domove. Pa pogledajte što se događa u Bosni! Sela ponovno plivaju, a gdje će ta silna voda nego opet u Savu i prema nama. Rupa na mjestu proboja nasipa još nije sanirana i ne smijemo ni pomisliti kakva bi nas tek tragedija ovaj put mogla zadesiti. A gdje će sve nedaće i strahote, nego na sirotinju koja je očito i Bogu teška - ogorčeni su stanovnici naselja Padež. Mještani Gunje podsjećaju da za nepunih mjesec dana počinje nova školska godina, a za sada nema ni približnih uvjeta za povratak djece kući.

– Ministrica Anka Mrak Taritaš obećala je da će se ljudima do tada stvoriti uvjeti i omogućiti da žive u svojim kućama, da nam djeca imaju krov nad glavom, ali mi u to više ne vjerujemo. Hoćemo li djecu morati školovati kod rodbine, upisivati ih u škole u Otoku, Vinkovcima, Županji? Nevjerojatno je da država koja je i članica Europske unije nije u stanju obnoviti tri sela, tri male točkice na karti Hrvatske. Pa neka premijer i ministri dođu samo jednu noć prespavati ovdje u Gunju, na pomoćnom ležaju među hladnim zidovima i ciglama, bez najosnovnijih uvjeta, pa bi možda drugačije gledali i shvatili o čemu pričamo - poručuju Gunjanci.

Upozoravaju da će u slučaju ponovne poplave sela u Cvelferiji ostati sablasno prazna, što će biti veliki poraz za hrvatsku državu.

– Ako nas Sava ponovno poplavi, nikada se više u Gunju nećemo vratiti. Ovdje za nas i našu djecu više neće biti života - zaključuju ogorčeni Gunjanci.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
PRAVAC NJEMAČKA

Otići ćemo u Njemačku, razočarani, ogorčeni i otjerani sa svog ognjišta, svjesni poražavajuće činjenice da nas naša država nije znala, jer ne želimo vjerovati da nije htjela, zaštititi, poručuju shrvani mještani.

NEVJEROJATNO

DA DRŽAVA KOJA JE I ČLANICA EUROPSKE UNIJE NIJE U STANJU OBNOVITI TRI SELA, ŽALE SE STANOVNICI POSAVINE

Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKI SUSRET 25. SVIBNJA

Ministranti će se družiti u Županji

20. OLIMPIJSKI FESTIVAL DJEČJIH VRTIĆA

Natjecalo se gotovo 700 mališana

Najčitanije iz rubrike