Magazin
PONOSNI NA HEROJE, DOMOVINU I DRŽAVU

Povijest koja se ne zaboravlja: 19. obljetnica veličanstvene vojno-redarstvene akcije Oluja
Objavljeno 2. kolovoza, 2014.

Bitka svih bitaka, tako se često naziva vojno-redarstvena akcija “Oluja”, koja je započela 4. kolovoza 1995., kada su Hrvatske oružane snage pokrenule akciju kojom je u manje od 48 sati oslobođeno 80 posto okupiranog hrvatskog teritorija, a ujedno označen i početak cjelovitog oslobođenja RH.

Bilo je jasno da je agresoru došao kraj, no neki među Srbima tješili su sebe i druge:

- Mi nismo pred porazom, niti ćemo doživjeti poraz. U to sam uvjeren, jer imamo snage, sasvim dovoljno snage da se suprotstavimo našem neprijatelju koji nije toliko jak kao što se želi prikazati. Oni jesu udruženi, i Muslimani i Hrvati, jer im to diktira Amerika i Njemačka. Ali nisu od nas jači, ja to tvrdim. I znam da su srpski borci uvijek bili bolji pa će biti bolji i sada - hrabrio je ovako Milan Martić svoje vojnike prije 19 godina. Uzalud, naravno.

Podsjetimo, u četiri sata ujutro počela je “Oluja”. Već idući dan, 5. kolovoza, oko deset sati ujutro u do tada okupirani Knin prvi su ušli pripadnici 4. i 7. gardijske brigade. Točno u podne tadašnji predsjednik Franjo Tuđman građanima je objavio vijest da je Knin oslobođen. Na kninskoj se tvrđavi ponovno zavijorila hrvatska zastava. "Zastava ovdje znači dovršenje djela uspostave suverene i nezavisne Republike Hrvatske", rekao je predsjednik Franjo Tuđman. Gradovi su oslobađani jedan za drugim, a operacija je rađena u dogovoru s Armijom BiH pa su se u jednom trenutku dvije vojske sastale na rijeci Uni.

I dok su generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak u Haagu oslobođeni optužbi po svim točkama za počinjenje ratnog zločina, a Hrvatskoj priznata legitimnost oslobađanja svoga teritorija, s druge strane, one službenog Beograda, još uvijek nevoljko priznaju poraz pa i dalje Hrvatsku prozivaju za genocid, čak traže i da se prestane s obilježavanjem obljetnice “Oluje”. Kada je riječ o srpskoj strani, to je gotovo i razumljivo.

U Hrvatskoj se pak duhovi prošlosti, što dalje, to više, kao da ne smiruju, ali iz nekih drugih pobuda. Mnogi su već zaboravili riječi ikone Domovinskog rata generala Gotovine, koji je nakon puštanja iz zatovora u Haagu jasno poručio: “Prošlost je iza nas, okrenimo se budućnosti”, miroljubivo i pomirbeno, kada je riječ o Hrvatima, poentirao je general, znajući da u Hrvatskoj još uvijek vladaju duboke i za sada nepremostive ideološke razlike, posebice kada je riječ o zaslugama u Domovinskom ratu.

VUKOVARSKI SCENARIJ

Pa i posljednje obilježavanje pada herojskog Vukovara dalo mu je za pravo. Aktualnoj hrvatskoj Vladi na obilježavanju 18. studenoga 2013. onemogućeno je pravo da predvodi kolonu sjećanja. Tada su aktivisti Stožera za obranu hrvatskog Vukovara organizirali svoju kolonu te predstavnike vlasti, predsjednika države i Sabora, premijera Milanovića i sve njegove ministre spriječili u namjeri da uđu u kolonu sjećanja i idu od Opće bolnice do Memorijalnog groblja.

I u Kninu se prošle godine dogodio incident kada su se od samog dolaska premijera Zorana Milanovića na pozornicu čuli zvižduci i pogrdni povici koji nisu prestajali. Većina državnih dužnosnika i političara kritizirali su reakciju građana na Milanovićev govor, a bilo je i privedenih. Privođenje zbog zviždanja predsjednik Josipović ocijenio je politički štetnim. "Mislim da je politički štetno, a je li pravno utemeljeno, to će na kraju reći (prekršajni) sud", kazao je predsjednik Josipović i dodao: "Žao mi je da ima onih kojima izgleda nije dosta sukoba, krvi, rata, ali, srećom, oni su manjina", komentirao je. Lanjski je incident otišao tako daleko da se od njega morao ograditi i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Nažalost, već postoje nagađanja da bi se i ove godine moglo ponoviti nešto slično, ako ne i ekstremnije pa je navodno već spremna i tzv. operacija “Knin 2014.”

- Još samo da 5. kolovoza odradimo Knin i onda bježimo na godišnji. I po mogućnosti da ne bude mnogo problema, iako bi bilo čudno da sve protekne u redu, kao po nekakvom dogovoru - komentirali su u Vladi, Uredu predsjednika, ali i HDZ-u, kada su upitani hoće li ovogodišnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti obilježiti incidenti kao i prošle godine. Samo je pitanje hoće li se sve zaustaviti na uobičajenim zvižducima upućenima vladajućim “komunjarama”, ili bi ovaj put moglo doći i do težih incidenata. “Naravno da će nas napasti, a ja se nadam - samo zvižducima”, kazao je Globusu jedan član vlade Zorana Milanovića. Za to vrijeme obje strane pripremaju svoje najjače ljude za operaciju “Knin 2014.” U ime vladajućih dolaze Zoran Milanović, Ivo Josipović, Josip Leko, ministar obrane Ante Kotromanović i čitava Vlada. A s druge strane u Kninu će biti Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Josip Klemm, šef pripadnika Specijalne policije, šibenski biskup Ante Ivas plus Tomislav Karamarko i prva ekipa Hrvatske demokratske zajednice.

HRVATSKA SLUČAJNOST

Dovoljno je kratko se podsjetiti na stavove koje zastupaju pojedinci da bi bilo potpuno jasno što misle o Milanoviću i Josipoviću. Ukratko, misle da su na vlasti izdajice koji mrze Hrvatsku. Upravo to je Ante Deur u svibnju izjavio u intervjuu za Glas Koncila: “Većina hrvatskih političara koji danas vode Republiku Hrvatsku nisu željeli njezinu samostalnost. Njima je odgovarala Jugoslavija, ili tko zna kakva tvorevina pa im je Hrvatska slučajnost, država slučaj. Ako su branitelji bili spremni dati živote za Hrvatsku početkom devedesetih, većina ih je spremna to i danas učiniti protiv nakaradnih političkih odluka i zakona pa i protiv onih tzv. specijalnih timova koji misle da imaju pravo progoniti hrvatske branitelje, što su činili dolaskom Račanove vlasti i čine do danas”, dio je Deurovih razmišljanja iznesenih u glasilu Zagrebačke nadbiskupije.

Posljednjih nekoliko tjedana svojim postupcima mnogi izazivaju priličnu nervozu u Banskim dvorima i na Pantovčaku. Jer, u Milanovićevu i Josipovićevu okruženju, žele u miru odraditi ovogodišnji Knin, ali iz braniteljskih udruga svako malo dolaze im zahtjevi koji ih uznemiruju. Branitelji su navodno već zahtijevali da Milanović ove godine uopće ne održi govor i da članovi Vlade hodaju na kraju kolone. A kad ih je ministar branitelja Fred Matić pitao: Hoćete li to sutra tražiti i od Karamarka, samo su zašutjeli. Iako su u Vladi pristali na gotovo sve što su zahtijevali Deur i Klemm, braniteljski vođe zadnjih mjesec dana uspjeli su izmijeniti tri scenarija proslave. Ministar branitelja jedva je uspio spriječiti zahtjeve udruga da se iz programa kninske proslave potpuno izostave premijer Zoran Milanović i šef Sabora Josip Leko. Naime, Milanović je za braniteljske udruge deklarirani ideološki neprijatelj koji koalira sa Srbima, podržava ćirilicu, ne vjeruje u Boga, a ni u ratu nije bio.

Branitelji su pak ogorčeni najavama da u Kninu pripremaju "vukovarski scenarij", na proslavi jednog od najvećih državnih blagdana, na kojemu se očekuje oko pet tisuća branitelja. Iz Vlade su pak potvrdili da će premijer Milanović sigurno nazočiti svečanoj proslavi u Kninu: “U Vladi su uvjereni da braniteljske udruge ne pripremaju nikakve izgrede koji bi narušili dostojanstvo obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti. To očigledno pokušava učiniti HDZ, koji se skriva iza braniteljskih udruga i skuplja političke bodove na neprimjeren način, na račun stradalnika Domovinskog rata i hrvatskih branitelja”, smatraju u Vladi.

ZGROŽENOST

Kako bilo, u braniteljskim redovima zgroženi su optužbama na svoj račun koje su se pojavile u medijima, a njihovi predstavnici podsjećaju da su na isti način kritizirali i HDZ-ov i SDP-ov odnos prema braniteljima.

- To je prestrašno! Nešto najpodlije što se ljudima koji su obranili Hrvatsku može imputirati. Mi smo legalisti, poštujemo vlast koju je izabrao hrvatski narod i samo želimo da proslava u Kninu prođe dostojanstveno. To je dan ponosa, časti. Ali tko može predvidjeti hoće li među tolikim ljudima koji se ondje očekuju biti onih koji će nekome zviždati? Ljudi su osiromašeni, pokradeni, narod je u sluganstvu, a oni se međusobno svađaju - komentirao je Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, jedan od onih koji je apostrofiran kao navodno mogući autor izgreda. Za njega, kao i većinu branitelja, takva optužba o opstrukciji državne vlasti obična je podvala premijera Zorana Milanovića. U udrugama tvrde kako je državni vrh i prošle godine htio izmanipulirati proslavu na način da na nju ne dođu, a da ispadne kako su im branitelji to zabranili. “To je spin predsjednika Vlade koji zapravo i ne želi doći u Knin. On sam zna da će mu ondje netko zviždati pa već unaprijed želi nekoga okriviti. Ali, idu izbori, nije dobro ne doći u Knin”, smatra Deur. Tvrdi također da ni jedan predstavnik udruga nije tražio da premijer Milanović ne govori, naprotiv, tražili su da u Kninu govore održe predsjednici države, Vlade i Sabora.

Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije i jedan od onih na koje neki također gledju kao na moguće “režisere” izgreda u Kninu, napominje kako “misli da je ministar Fred Matić bio taj koji je predlagao da govor u Kninu održi samo predsjednik Ivo Josipović”. Iz braniteljskih udruga tvrde kako su imali svega nekoliko zahtjeva: da se broj predstavnika stradalničkih udruga na Kninskoj tvrđavi poveća sa 150 na više od dvije stotine, da se svečana misa za domovinu s popodnevnih sati, kada je nepodnošljiva vrućina, prebaci u prijepodnevni termin (ove godine bit će u 11.30 sati!), te da se prvi put čitaju imena poginulih branitelja u “Oluji”.

- Hrvatski branitelji jedino žele da to bude veličanstveni dan. Sad kad smo sve dogovorili nepotrebno se dižu tenzije. Prošle godine nisu zviždali branitelji, nego građani. Zar trebamo ljudima zabraniti da izražavaju svoju volju? Živimo u demokratskom društvu. Pa njima zvižde i predstavnici njihovih stranaka - kaže Josip Klemm.

Branitelji namjeravaju sudjelovati u cjelodnevnom protokolu u Kninu, dok će se navečer većina njih uputiti u Čavoglave na proslavu koju tradicionalno organizira Marko Perković Thompson.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
MESIĆ I KAPTOL
Bivši predsjednik izbjegao misu

Misa za Domovinu u crkvi svetog Ante u Kninu 2009. održana je bez bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, koji se udaljio nakon završetka svečane ceremonije obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti. Mesić je napustio pratnju predsjednice bivše vlade Jadranke Kosor i predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića te je otišao iz Knina. "Nitko se iz Crkve nije ogradio od nedavnog uvodnog komentara Ivana Miklenića u Glasu Koncila u kojem se govori o 'veleizdajniku' s neizravnim aluzijama na Predsjednika Republike", stajalo je u objašnjenju Ureda predsjednika Mesića. Crkva je odmah odgovorila na Mesićev nedolazak na misu pa je tako vojni ordinarij Juraj Jezerinac za oltarom, i to za vrijeme mise, rekao da je sudjelovanje državnih dužnosnik na misi više od protokolarnog čina. "Crkva svoje poslanje u državnim institucijama vidi kao način služenja demokratskom društvu. I sudjelovanje državnih dužnosnika u svetoj misi više je od protokolarnog čina. A svakako je znak da se duhovne vrijednosti cijene i poštuju u hrvatskoj državi", rekao je vojni biskup za vrijeme mise. Podsjetimo, službena Crkva u Hrvata i bivši predsjednik Stjepan Mesić dugo nisu bili u dobrim odnosima, a Pantovčak se često nalazio na meti napada Kaptola.

MINISTAR BRANITELJA
Uvjeren da neće biti incidenata

- Branitelji, kao i svi građani, imaju pravo koristiti sve legalne mehanizme iskazivanja nezadovoljstva, prije svega gospodarskom situacijom u Hrvatskoj, ali državni praznik ovakvog značaja, kakav ima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, ne smije, ili ne bi smio, biti iskorišten u svrhe dnevnopolitičkih obračuna - smatra ministar branitelja Fred Matić, koji je uvjeren da neće biti incidenata na proslavi u Kninu kada “slavimo vjerojatno najveći dan u hrvatskoj povijesti”, kaže.

ANTE GOTOVINA:
Zbog posla možda i ne dođem u Knin

- Time tko treba na proslavi “Oluje” sjediti u prvom redu ili držati govore, treba se baviti državni protokol koji sve organizira, a mi koji dođemo na proslavu tome se moramo prilagoditi... Neka svatko radi svoj posao i bit će nam svima bolje. Evo, ja ove godine zbog posla možda uopće neću ići na proslavu “Oluje” u Knin - komentirao je ovoga tjedna nova prepucavanja o ulozi političara u proslavi general Ante Gotovina, dodavši: “Prošle sam godine bio u Kninu i jako me veselilo doći tamo nakon svega što se dogodilo. No neće svijet stati ako sad ne budem tamo”, poručio je.

Milanović je za braniteljske udruge deklarirani ideološki neprijatelj koji koalira sa Srbima, podržava ćirilicu, ne vjeruje u Boga, a ni u ratu nije bio...

Branitelji su pak ogorčeni najavama da u Kninu pripremaju "vukovarski scenarij", na proslavi jednog od najvećih državnih blagdana...

Lanjski incident, kada je državni vrh glasno izviždan, otišao je tako daleko da se od njega morao ograditi i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko...

Najčitanije iz rubrike